İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile konuyla ilgili yedi bakan tarafından formüle edilen bu kararla, temiz, verimli ve rekabetçi bir ekonomiye geçilmesi amaçlanıyor. İsrail böylece Çin, ABD, AB, Kanada ve Japonya'nın başını çektiği düşük emisyonlu bir ekonomi için vizyon ve strateji belirlemiş olan onlarca ülke arasına katıldı. İsrail bu kararıyla, sera gazı emisyonlarını 2015 yılına kıyasla 2050'ye kadar en az yüzde 85 oranında azaltmak için ulusal bir hedef ortaya koydu.

Bu hedefe ulaşmak için ulaşım kaynaklı sera gazı emisyonlarında yüzde 96, elektrik sektörü kaynaklı gaz emisyonlarında yüzde 85 ve belediye atıkları kaynaklı gaz emisyonlarında ise yüzde 92 oranında azalma öngörülüyor. Karar ayrıca, 2030 için sera gazı emisyonlarında yüzde 27'lik azalma için geçici bir hedef de belirliyor. Bu hedeflere ulaşmak amacıyla sanayide, işletmelerde, yerel yönetimlerde sera gazı emisyonlarının azaltılması ve elektrikli otobüsler ile şarj noktaları için özel bütçe ayrılacak.

Yazılı açıklamada, "Bu karar, kaynak tüketiminde büyük ekonomik tasarruf sağlanmasını, kirliliğin neredeyse tamamen durdurulmasını, büyüme fırsatlarının değerlendirilmesini ve iklim krizine yönelik çözümler geliştirmesi için İsrail'in yenilikçiliğinden ve yaratıcılığından yararlanılmasını beraberinde getirecektir" denildi. İsrail Çevre Koruma Bakanı Tamar Zandberg kararla ilgili olarak, "Bu, sağlık, çevre ve gelecek nesiller için tarihi bir an" ifadelerini kullandı.

Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

Editör: İRFAN KARSLI