Yurt

İspanya'da yanardağ patlaması nedeniyle yüzlerce kişi tahliye edildi

Adanın güneybatısındaki Cumbre Vieja Yanardağı'nda 24 gün önce meydana gelen patlamanın ilk günlerinde de yaklaşık 6.000 kişi tahliye edilmişti. Atlas Okyanusu'nda, Afrika'nın...

Abone Ol

Adanın güneybatısındaki Cumbre Vieja Yanardağı'nda 24 gün önce meydana gelen patlamanın ilk günlerinde de yaklaşık 6.000 kişi tahliye edilmişti. Atlas Okyanusu'nda, Afrika'nın kuzeybatı kıyısındaki Kanarya Adaları'ndan biri olan adada, hafta sonu kraterin kuzey yüzünün çökmesinden sonra başlayan yeni bir lav akışı, şimdiye kadar 595 hektarlık (5.95 kilometrekare) alanı kapladı.

Bu arada, tahminen 1.281 binayı tahrip eden lavlar ayrıca yaklaşık 60 hektar (0,6 kilometrkare) yeni arazi oluşumuna yol açtı. Pazartesi günü lav akışının bir kolunun bir sanayi sitesindeki çimento fabrikasını tahrip etmesi nedeniyle oluşan zehirli gazlar yüzünden El Paso ve Los Llanos de Aridane belediyelerinden 3.500 kişi geçici olarak evlerinde mahsur kaldı. Kükürt dioksit ölçümleri ve devam eden küçük depremler zinciri, patlamanın çok daha uzun süreceğine işaret ediyor.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Çarşamba günü La Palma'yı bir kez daha ziyaret edeceğini söyledi. Bu Sanchez'in adaya üç hafta içinde yaptığı dördüncü ziyaret olacak. Başbakan, hükümetinin acil yardım planı hakkında daha fazla ayrıntı verecek. Plan dahilinde tahliye edilenlere ve adanın esas olarak turizm ve muz ekimine dayalı ekonomisine destek için şimdiden 206 milyon euro (yaklaşık 237,8 milyon ABD doları) yardım tahsis edildi.