Xi Jinping'den, Çin'in 'ana nehri' Yangtze'nin korunması üzerine mesajlar Xi Jinping'den, Çin'in 'ana nehri' Yangtze'nin korunması üzerine mesajlar

Sanchez; altyapı, turizm ve su ikmalini desteklemeye yönelik yardım paketinin Salı günü yapılacak kabine toplantısında onaylanarak bir kraliyet kararnamesiyle mümkün olduğunca çabuk bir şekilde hayata geçirileceğini söyledi. "Bu güçlü yardım paketi", volkanik patlama nedeniyle yerinden olan insanlara yardımcı olmak üzere dağıtılmasına geçen hafta onay verilen 10,5 milyon euro (12,18 milyon dolar) tutarındaki yardıma eklenecek.

Pazar günü, Cumbre Vieja Yanardağı'ndaki patlamanın 15. gününde La Palma Adası'na üçüncü kez gelen Sanchez, "Halkın örnek tepkisinin altını çizmek istiyorum. Adada yaşayanlara ve adayı ziyaret etmek isteyen turistlere bir güvenlik hissi vermeliyiz" dedi.

Patlama şu ana dek 6.000 dolayında kişinin evini terk etmesine neden olurken, 1.000'den fazla ev de lavlar yüzünden tahrip oldu. Sanchez'in La Palma Adası'nda yerel liderlerle yaptığı toplantıya katılan Kanarya Adaları'nın bölgesel başkanı Angel Victor Torres, püskürmenin devam edecek gibi göründüğünü söyledi.

Torres "(Patlamanın) hangi aşamasındayız kesin bilemiyoruz... son yakınmış gibi görünmüyor" diyerek Cumbre Vieja'nın halen 80 milyon metreküp lav püskürttüğünü ve bunun daha şimdiden, 1971 yılındaki son patlamasında püskürtülen lav miktarının iki katı olduğunu sözlerine ekledi. Lavlar evlerin ve tarımsal arazilerin yanı sıra adada bulunan 30 kilometre uzunluğunda yolu da yok etti ve adanın güneybatı kıyılarında okyanusa döküldüğü alanda 50 hektarlık yeni bir kara parçası oluşmasına yol açtı.

Cumbre Vieja Yanardağı'nın faaliyeti Cumartesi gecesi artış gösterdi; Richter ölçeğine göre 3,5'in üzeri büyüklüğe varan 20'den fazla sarsıntı meydana geldi ve dağın yan tarafında iki yeni yarık oluştu. Aralarında yaklaşık 15 metre mesafe olan yeni yarıklar daha önce okyanusa ulaşan lav akışlarına paralel ilerleyen eriyik lavları püskürtmeye başladılar.

Editör: İRFAN KARSLI