Çin

İspanya Başbakanı: AB, Çin menşeli elektrikli araçlara uygulanacak gümrük vergilerini gözden geçirmeli

Abone Ol

NANJİNG, 12 Eylül (Xinhua) -- İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, AB üye ülkeleri ve Avrupa Komisyonu'nun Çin yapımı elektrikli araçlara ek gümrük vergisi uygulanması konusundaki tutumlarını yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi. Sanchez söz konusu açıklamayı Çarşamba günü Çin'e yaptığı resmi ziyareti tamamlarken Çin'in doğusundaki Jiangsu eyaletinin Kunshan kentinde düzenlediği bir basın toplantısında Çin menşeli elektrikli araçlara ek gümrük vergisi uygulanmasıyla ilgili bir soru üzerine yaptı.

Sanchez, "Size karşı açık sözlü ve dürüst olmak zorundayım, sadece üye devletler değil Avrupa Komisyonu da dahil olmak üzere hepimiz, bu hamleye karşı tutumumuzu yeniden gözden geçirmeliyiz" dedi. "Başka bir savaşa, yani bir ticaret savaşına ihtiyacımız yok. Avrupa Birliği ile Çin arasında köprüler kurmamız gerektiğine inanıyorum" diyen Sanchez, "İspanya olarak yapacağımız şey yapıcı olmak ve Çin ve Avrupa Komisyonu arasında bir çözüm, bir uzlaşma yolu bulmaya çalışmaktır" ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu'nun Çin yapımı elektrikli araçlara ağır gümrük vergileri uygulama planı, Avrupa'daki sektör uzmanları ve iş dünyası mensupları arasında endişelere yol açıyor. Planı eleştirenler, bu hamlenin amaçlandığı gibi Avrupa otomobil endüstrisini korumak yerine Avrupa Birliği'nin rekabet gücüyle ilgili sorunlarını daha da kötüleştirebileceğini, bölgenin yeşil dönüşümünü engelleyebileceğini ve Çin ile ticari gerilimleri tırmandırabileceğini savunuyor.