Xinhua

İspanya: AB dışındaki iltica işlem merkezlerinin kullanılmasına karşıyız

Abone Ol

MADRİD, 16 Ekim (Xinhua) -- İspanya hükümeti, göçmenlerin Avrupa Birliği dışındaki iltica işlem merkezlerine gönderilmesi fikrine karşı olduğunu açıkladı. Hükümet Sözcüsü Pilar Alegria, Salı günü düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "İspanya, bu tür merkezlerin üçüncü ülkelerde açılmasına ilişkin karşı tutumunu bildirmiştir" dedi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, İtalya'nın göçmenleri Arnavutluk'taki iki mülteci işlem merkezine göndermeye başlamasıyla ilk kez bir AB ülkesi 27 üyeli blok dışındaki göçmen tesislerini kullanmış oldu. Kimlik tespit işlemlerinden geçirilecek olan göçmenler, İtalyan makamları sığınma taleplerini işleme koyana kadar bu merkezlerde kalacak.

Sözcü, İspanya'nın, AB'nin göç ve sığınma anlaşmasının insani ve destekleyici şekilde uygulanmasından yana olan tavrını sürdüreceğini vurguladı. Ülkenin düzenli ve güvenli göç kanallarını artırmayı amaçladığını belirten Alegria, göçmenlerin geldiği ve transit geçecekleri ülkelerle işbirliği yapacaklarını ifade etti. İspanya İçişleri Bakanlığı'na göre, Ocak ve Eylül ayları arasında, 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 59,1 artışla 42.231 düzensiz göçmen İspanya'ya geldi.