Genel

İslam Memiş’ten faiz kararı sonrası açıklama: Eylül erken geldi

Merkez Bankası’nın dün 7 ay sonra faizleri yüzde 14’ten yüzde 13’e indirme kararı almasının ardından dolar 18 liranın üzerine çıktı. Kararı değerlendiren İslam Memiş, gram altın, Euro, dolar ve diğer yatırım araçlarına dair açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Açıklamalarının yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen İslam Memiş, ‘Eylül erken geldi dikkat!’ başlıklı videosunda, şu değerlendirmelerde bulundu: TCMB, piyasaları ters köşe yaptı, faizi indirdi ve eylül erken geldi. Eylül ayı itibarıyla agresif yükselişler başlayacak diyorum. TCMB'nin faiz kararı yurt içi piyasalar için oldukça önemliydi. Beklenti değişikliğe gitmeyeceği yönündeydi. TCMB bugün 100 puanlık bir indirim yaptı. Piyasalarda bu şok etkisi yarattı. Bütün öngörülerde bir değişiklik yapmak gerekiyor, yeni yol haritası belirlemek gerekiyor. Hem döviz kurlarında hem emtialarda bundan sonra nasıl bir hamle yapmalıyız. Özellikle yatırımcılar yıl sonuna kadar nasıl beklemeli gibi soruların cevabını vermeye çalışacağım. Eylül piyasalara erken geldi.

BORSADA YÜKSELİŞ

Borsa 3022 seviyesinde. Ciddi bir yükselişle günü tamamlıyor. Son iki gündür borsa tarafında yıl sonuyla alakam 3000 seviyesiydi ancak bu kadar erken olacağını ben bile tahmin edemiyordum. Borsa'da işlem yapanlara bir kez daha uyarı yapalım. Bu seviyelere dikkat edin.

Dolar 18 seviyesini kırdı. Belki yarınki (bugün) kapanışla birlikte 18 üzerinde kapanış göreceğiz. TCMB faiz kararını açıklamadan önce 17.95'te olan kur vardı. Yurt içi piyasalarda 25 gün, 3 haftadır sabitlendi. 25 günlük sabitlenme kırılarak kur ataklarına izin verilmiş oldu. Merkez Bankası kararı öncesi olan dolar kuru şu anda 18.08 seviyesinde. Euro/TL 18.36. 18.25-18.30'da dalgalanıyordu. Euro/dolar paritesi günü düşüşle tamamlıyor. Öğleden sonra tekrar dolar endeksinde yükseliş gördük, bu da pariteyi baskıladı.

GRAM ALTIN VE ONS ALTINDA YENİ ALIM FIRSATI OLACAK MI?

Altının ons fiyatı yatay seyirde. Dolar endeksi yükseldiği için onsta baskılanma devam ediyor. Elinde dolar bulunduranlar, parite üzerinden fırsat kolluyorsa ons altın düşük. Gram altın TL 1028-1036 geniş bant aralığında dalgalanıyor. Gram altın TL'nin 1025 lira seviyesinde olduğunu gözlemliyoruz. Bankacılık uygulamasında yüksek olabilir.

Makas aralığı her bankaya göre değişik. Gram altın TL'nin dalgalandığını 1020-1025 aralığında satılan altınları yerine koyduğumuzu söyledim. Risk dağıtmak için en azından yüzde 50'sini almanız gerekiyor dedim. Merkez Bankası sürpriz yapınca, piyasalardaki bütün dengeler bozulunca yatırımcısı da farklı refleks almalı. Düşüşler alım fırsatı olarak ön planda, çünkü doların yükselişine izin verecekler yıl sonuna kadar. Düşüşleri mutlaka alım fırsatı olarak değerlendirin, açıkta kalmayın.

GÜMÜŞE YATIRIM YAPILIR MI?

Gümüşün onsu oldukça ucuz, altına kıyasla. Dolarla gümüş almak çok ucuz. Gümüşün gramı ekranlarda 11.48 ama 12 seviyesinde bir gram gümüş var. Dolar ataklarından sonra 12.30'a kadar serbest piyasalarda yükseliş gördük. Yukarı yönlü hamleler erken geldiği için devam edecek. Emtia fiyatlarını ons ve gram bazında yeni ralliler bekliyor.

MERKEZ BANKASI FAİZİ NEDEN İNDİRDİ?

Merkez Bankası neden böyle bir hamle yaptı? TCMB, bu hamleyi yaparak piyasalara net mesaj verdi. Yılın son çeyreğinde 20-21 lira aralığında dolar göreceğiz. Dolar karşısında en fazla değer kaybetmiş altın, euro, sterlin yatırım araçlarından. Türkiye seçim ekonomisi modeline geçti. Dolar kuru ataklarına müsaade etmek gibi süreç olacak. Benim tezim şu. Zaten 25 gündür baskılanan yatay süreç vardı, en azından baskıyı aldılar, yukarı yönlü ataklara müsaade ettiler. Merkez Bankası'nın faiz indirmesinin bir bedeli vardı, kurdan ve enflasyondan vazgeçecesiniz. Bundan sonra dolar kuru ataklarıyla 20-21 liraya kadar yükselişlere müsaade edecekler. Bunun ağır bir bedeli var. Doların yükselmesi enflasyonun yükselmesi anlamına gelecek. Enflasyonun yükselmesi, alım gücünü azalması, insanların fakirleşmesidir.

Erken seçime gidelim denildiği anda ise bütün musluklar açılacak, teşvikler, destekler, ÖTV indirimleri, konutlar, vergi afları, yapılandırmalar art arda gelecek. Yılın son çeyreğinde Türkiye'de nakit akışı açılacak. İmar affından gelen paralar, yapılandırmadan gelen paralar, vergi aflarından gelen paralar vs. Hazine'ye TL bazında ciddi giriş olacak. Dolayısıyla bir cepten gidecek, diğer cepten girecek. Bu kur farkı zarar olarak yansıyacak tabii ki. Gözümüzün gördüğü her şey daha pahalı olacak. Piyasalardaki bahane zaten belli. Bir şey aldığınızda ilk duyacağınız cümle şu olacak, 'Ne yapalım dolar 20 lira.' Dövizle geliriniz yoksa, dövizle ticaret yapmıyorsanız kesinlikle dövizle borçlanmayın. 20-21 lira olacak diye bir maliyet yapın. Burada hesabınızı yaparak hamlelerinizi yapmanız gerekiyor.