Yurt

İşitme engelli genç Filistinli kadınlar çizgi film üreterek yeni bir hayat kuruyor

"Tebrikler, ekibimize katılma şansı yakaladınız. İşe başlamadan önce bir değerlendirme mülakatına katılmanızdan memnuniyet duyacağız." Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yaş...

Abone Ol

"Tebrikler, ekibimize katılma şansı yakaladınız. İşe başlamadan önce bir değerlendirme mülakatına katılmanızdan memnuniyet duyacağız." Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yaşayan ve işitme kaybı olan 24 yaşındaki Filistinli Hiba Abu Jazar'a gönderilen mesaj böyleydi.

Herkesin girmeye can attığı bu iş, Jazar'ın, Gazze'nin orta kesimindeki El-Magazi Mülteci Kampı'ndaki bir sivil toplum örgütü olan Gençliğin Azmi Merkezi'nin yardımı ile işitme kaybı olan diğer 7 kadınla birlikle hazırladığı ve üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulmada çektiği tüm zorlukları anlatan kısa çizgi filmin ardından geldi.

Gazze İslam Üniversitesi'nin Bilişim Teknolojisi Bölümü'nden mezun olan Jazar, hayata atılmasını ve para kazanmaya başlamasını sağlayacak bir altın fırsatın hayalini öteden beri kuruyordu. Ancak ilk işini çok kısa sürede kaybetmesi ona hayatın acı gerçeklerine ilişkin hiç unutmayacağı bir ders verdi.

Gazze'nin orta kesimindeki El-Magazi Mülteci Kampı'ndaki Gençliğin Azmi Merkezi'nde işitme kaybı olan Filistinli kadınlar çizgi film izliyor, 7 Mart 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

İşaret dili tercümanı aracılığıyla "İşitme kaybım olduğu için işi daha başlamadan kaybetmiştim" diye yakınan genç kadın, bu ağır darbenin ardından haftalarca depresyon yaşadığını sözlerine ekledi. Aylar sonra uluslararası bir şirket tarafından temizlik görevlisi olarak işe alındı ancak bu, Gençliğin Azmi Merkezi tarafından bir projenin parçası olarak hayata geçirilen "Neden Olmasın" adlı çizgi film ortaya çıkana kadar yaptığı ve onun onurunu inciten bir iş oldu.

Projenin koordinatörü Haneen Kuraz, Xinhua'ya projenin işitme kaybı bulunan insanlara çizgi film hazırlayarak korkunç gerçeklere karşı öfke ve hayal kırıklıklarını ifade etmelerinde yardımcı olmayı amaçladığını söyledi. Kuraz, "İşitme kaybı yaşayan sekiz yetenekli kadını hedef aldık ve onlardan fikir ve düşüncelerini çizmelerini istedikten sonra çizgi filmin prodüksiyonunu yaptık" dedi. 35 yaşındaki Kuraz, proje kapsamında işitme kaybı olan iş arkadaşlarıyla iletişim kurabilmeleri için işaret dilini öğrenen sekiz kadın çalışanın daha işe alındığını sözlerine ekledi.

Gazze'nin orta kesimindeki El-Magazi Mülteci Kampı'nda bulunan Gençliğin Azmi Merkezi'nde işitme kaybı olan kadınlar çizgi film için hazırlanmış bir çizimin fotoğrafını çekiyor, 7 Mart 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

"Bu eşsiz proje bize, bu tür engelleri olan insanların toplum tarafından kabul edilmemekten muzdarip olduğunu ve çevreleriyle iletişim kurmakta zorlandıklarını öğretti. Ayrıca animasyonun her iki grubun kendilerini ifade etmesine yardımcı olduğunu keşfetmemiz ilginç oldu" dedi. "Projeye katılan (Jazar gibi) bazı kadınlar, yerel medya prodüksiyon şirketlerinde serbest çalışan olarak iş bulmayı başardılar" diyen Kuraz, Xinhua'ya engelli insanlara yardım etmek için bu tür projeleri daha fazla hayata geçireceklerini söyledi.

Gazze'nin orta kesimindeki El-Magazi Mülteci Kampı'nda bulunan Gençliğin Azmi Merkezi'nde işitme kaybı olan bir kadın bir çizgi film için çizim yapıyor, 7 Mart 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Gazze'de nüfusun yüzde 2,4'ünü oluşturan yaklaşık 49 bin engelli insan var ve bunlardan 2 bin 364'ü işitme kaybından muzdarip. Filistinli yetkililer, söz konusu insanların "dünyanın diğer bölgelerindeki emsallerinin nadiren karşılaştıkları
koşullar" altında yaşadığını söyledi.