Sağlık

İrlanda diğer Kovid-19 kısıtlamaları ile birlikte maske takma kuralını da kaldıracak

DUBLİN, 23 Şubat (Xinhua) Öte yandan hükümetten yapılan açıklamada, ilkokul ve ortaokulların yanı sıra erken eğitim ve okul çağındaki çocuk bakım tesislerinde de şu anda uygul...

Abone Ol

DUBLİN, 23 Şubat (Xinhua) Öte yandan hükümetten yapılan açıklamada, ilkokul ve ortaokulların yanı sıra erken eğitim ve okul çağındaki çocuk bakım tesislerinde de şu anda uygulanmakta olan özel koruyucu önlemlerin de kaldırılacağı belirtildi. Yerel ilkokul, ortaokul ve okul öncesi çocukları korumayı amaçlayan özel önlemler arasında bölme, sosyal mesafe ve farklı zamanlarda yapılan molalar yer alıyor. Bölme uygulaması, öğrencilerin bir etkinliğe katılım sağlarken sınırlı sayılarda gruplandırılması gerektiğini ifade ediyor. Açıklamada ayrıca, bu ayın sonundan itibaren, hamileler, yaşlılar ve yüksek riskli tıbbi durumu veya bağışıklığı zayıflamış kişiler dışında Kovid-19 semptomları gösteren kişilerin artık test yaptırmalarına gerek kalmayacağı kaydedildi.

Fakat bu kişilerin semptomların düzelmesinin ardından 48 saate kadar kendilerini tecrit etmeleri gerektiği, teyit edilmiş bir Kovid-19 vakasıyla yakın temasta bulunan kişilerin de hane halkı yakın temaslısı olarak tanımlanan sağlık çalışanları dışında artık test yaptırmalarına gerek olmayacağı belirtildi. Bu yeni duyurulan kuralların uygulanması sonrasında İrlanda'daki neredeyse bütün Kovid-19 kısıtlamaları kaldırılmış olacak. İrlanda Sağlık Bakanlığı tarafından Salı günü yapılan açıklamada, gün içinde 3.294 teyit edilmiş Kovid-19 vakasının daha kaydedildiği ifade edildi. Bu veri bir ay öncesinin yarısı kadar olsa da 5 milyon nüfuslu ülke için düşük değil. İrlanda hükümeti yaptığı açıklamada, kuralların kaldırılması sonrasında vakaların olası bir şekilde yeniden artması endişesiyle halka toplu taşıma araçlarında ve sağlık kuruluşlarında maske takmayı sürdürmelerini tavsiye etti.

Ancak bunlar sadece tavsiye düzeyinde ve yasal bağlayıcılığı bulunmuyor. İrlanda Sağlık Bakanı Stephen Donnelly Salı günü yerel basına konuşurken hükümetin ülkedeki pandeminin mevcut gidişatına ve aşılama programının ilerlemesine bağlı olarak kalan kısıtlamaların büyük bölümünü kaldırmasının "uygun" olduğunu düşündüğünü söyledi. Veriler İrlanda hükümeti tarafından 22 Ocak'ta Kovid-19 kısıtlamalarının keskin bir şekilde kaldırılması sonrasında, ülkedeki günlük Kovid-19 vakalarının, hastaneye yatırılan ve yoğun bakım ünitesine alınan hasta sayısının çoğunlukla, o tarihten beri çok düşük bir seviyede kaldığını gösterdi. Pazartesi günü itibarıyla en son resmi istatistiklere göre, İrlanda'da 3,95 milyondan fazla kişi Kovid-19'a karşı tam olarak aşılandı ve bu kesimden 2,79 milyondan fazlasına hatırlatıcı doz yapıldı.