Dünya

İranlı milletvekili: ABD yaptırımları kaldırmazsa, UAEK müfettişlerini sınır dışı edeceğiz

İran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr'in haberine göre, İranlı deneyimli milletvekili, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin İran karşıtı yaptırımlarını 21 Şubat'a kadar k...

Abone Ol

İran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr'in haberine göre, İranlı deneyimli milletvekili, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin İran karşıtı yaptırımlarını 21 Şubat'a kadar kaldırmaması durumunda, İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) müfettişlerini sınır dışı edeceği yönünde uyardı.

Ajans, İran İslami Şura Meclisi Başkanlık Divanı üyesi Ahmad Amirabadi Farahani'nin, "Eğer (ABD) başta finans, bankacılık ve petrol alanlarında olmak üzere İran'a uyguladığı yaptırımları 21 Şubat'a kadar kaldırmazsa, UAEK müfettişlerini kesinlikle ülkeden sınır dışı edeceğiz" sözlerine yer verdi.

Farahani, İran'ın gönüllülük esasına göre uygulanan UAEK'in ek protokolünü de durduracağını bildirdi. Farahani, "Bu İran meclisi tarafından alınan bir karar ve hükümet bunu uygulamak zorunda" dedi. 2015 yılında imzalanan İran nükleer anlaşmasının başlıca hedefinin İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması olduğunu hatırlatan Farahani, "Eğer yaptırımlar kaldırılmazsa, yükümlülüklerimizi yerine getirmek için bir neden göremiyoruz" dedi.

İran, meclis tarafından 2020 yılının Aralık ayında onaylanan İran'ın Yaptırımlara Karşı Stratejik Eylem Planı kapsamında, yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirme sürecini başlatmıştı. ABD'nin nükleer anlaşmadan 2018 yılında çekilmesi ve İran'a karşı yeniden yaptırım uygulamaya başlaması sonucu, İslam Cumhuriyeti anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerinin bir kısmını yerine getirmeyi durdurmuştu.