Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Viyana Uluslararası Havalimanı'na gelişinde basın mensuplarına bilgi veren Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Rafael Grossi (üstte ortada), 5 Mart 2022. (Fotoğraf: Georges Schneider/Xinhua)


TAHRAN, 11 Mart (Xinhua) -- İran'da Tasnim Haber Ajansı'nın nükleer müzakerelere yakın bir İranlı kaynağa dayanarak Cuma günü verdiği habere göre, ABD'nin İran'a karşı yaptırımların kaldırılmasına yönelik başlattığı sabotaj ve psikolojik operasyonlar, bir anlaşmaya varılması için 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırma konusundaki Viyana görüşmelerini geciktiriyor.
Haberde, kaynağın, "Viyana'daki görüşmelerde başlıca konu, ABD'nin, İran'ın ekonomik çıkarlarında etkili rol oynayan kişi, şirket ve kurumlara uyguladığı yaptırımlardır" ifadesi yer aldı.
İran'ın müzakerelerin başından beri söz konusu kişi, şirket ve kurumların sözde "kırmızı listeden" çıkarılması yönünde çağrıda bulunduğunu belirten kaynak, ABD tarafının süreci geciktirme hedefyle defalarca çeşitli taktiklere başvurarak, bu meseleyi nükleer müzakerelerin ötesindeki konularla ilişkilendirdiğini ifade etti.

28 Şubat 2022'de çekilen fotoğrafta, Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Yukarı Belvedere'den bir manzara görülüyor. (Xinhua/Guo Chen)

Kaynak, "yaptırımlar kaldırılmadan anlaşma yapılmayacağını" ifade ederken, İran'ın bu kararını ABD ve resmi olarak Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) diye bilinen 2015 nükleer anlaşmasının diğer tarafarına bildirdiğini vurguladı.
İranlı kaynak, "ABD, Kapsamlı Ortak Eylem Planı'na (KOEP) dahil olan diğer tarafardan daha fazla anlaşmaya ihtiyacı olduğunu biliyor, bu yüzden de bu sabotaj ve psikolojik operasyonlar onlara daha fazla zarar verecek" dedi. İran ve anlaşmanın önde gelen tarafarı arasında, 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmak amacıyla Nisan 2021'den bu yana Viyana'da birkaç tur müzakere yapıldı. ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, 2018'de söz konusu anlaşmadan tek tarafı olarak çekilerek, İran'a yönelik yaptırımları yeniden başlatmıştı.

Çin borsasına kayıtlı şirket sayısı Ağustos sonu itibarıyla 5.358'e ulaştı Çin borsasına kayıtlı şirket sayısı Ağustos sonu itibarıyla 5.358'e ulaştı

Editör: İRFAN KARSLI