Dünya

İranlı iş lideri Hariri: İran-Çin işbirliği, Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamında karşılıklı fayda getirir

Deneyimli İranlı bir iş lideri, yakın zamanda Xinhua'ya verdiği söyleşide, İran- Çin işbirliğinin Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde ilerletilmesini karşılıklı fayda sağlay...

Abone Ol

Deneyimli İranlı bir iş lideri, yakın zamanda Xinhua'ya verdiği söyleşide, İran- Çin işbirliğinin Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde ilerletilmesini karşılıklı fayda sağlayacağını, bunun hem İran'ın kalkınmasını hem de Çin tarafından önerilen inisiyatifin uygulanmasını hızlandırabileceğini söyledi. İran-Çin Ticaret ve Sanayi Odası (ICCCI) Başkanı Majidreza Hariri, İran ile Çin arasındaki işbirliğinin Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamında derinleştirilmesinin "başta karayolları, demiryolları, limanlar, havalimanları ve taşıma araçları gibi nakliye sektörü olmak üzere ülke altyapısının" geliştirilmesine yardımcı olabileceğini ifade etti. Hariri, "Bu gibi işbirlikleri, ülke gençlerinin yanı sıra eğitimli ve kalifiye işgücünün karşılaştığı sorunlar arasında yer alan istihdamın İran'da artmasına da yardımcı olacaktır" dedi.

Çin'in doğusundaki Shanghai'da düzenlenen ikinci Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nda (CIIE) yer alan Tüketici Ürünleri sergi alanında İran standını ziyaret eden insanlar, 8 Kasım 2020. (Fotoğraf: Zhang Haofu/Xinhua)

Hariri ayrıca, İran'ın Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ne dahil olmasının, ülkenin madencilik sektörünün gelişmesine ve böylece iç ekonomideki payının artmasına yardımcı olduğunu belirtti. İş insanı Hariri, "Ülkenin Batı Asya'yı Doğu Asya'ya kara ve deniz yoluyla uygun şekilde bağlayan Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ne dahil olmasını, Çin tarafından önerilen girişim için faydalı kılan ilk ve en önemli avantaj, İran'ın ideal coğrafi konumudur" dedi.

Hariri, İran'ın diğer avantajları arasında ülkenin Doğu ve Batı komşularıyla iyi olan siyasi ve ekonomik ilişkileri olduğunu ifade etti. İran-Çin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hariri, "Bu avantajların doğru ve maksimum seviyede kullanılması, Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin hayata geçirilmesini hızlandırmaya yardımcı olabilir" şeklinde konuştu. Hariri, Kovid-19 pandemisinin olumsuz etkilerine rağmen, İran-Çin Ticaret ve Sanayi Odası'nın Çin pazarındaki varlığını artırmak için yavaş yavaş çevrimiçi sergilere katılmayı öğrendiğini ve Çinli ortaklarıyla sanal toplantılar yaptığını belirtti.

İran'ın başkenti Tahran'da İranlı sağlık uzmanlarıyla bir araya gelen Çin sağlık ekibi üyeleri, 7 Mart 2020. (Fotoğraf: Xinhua)

Yaklaşık 40 yıldır Çin halkı ile iletişim halinde olan ve pandemiden önce neredeyse 30 yıldır Çin'i düzenli olarak ziyaret eden İranlı iş lideri, "İran ve Çin halkı, davranışları ve özellikleri sayesinde birlikte çalışabilir" diyerek, iki halkın birbirleriyle dost olabileceğini belirtti. Bu yıl Çin Komünist Partisi'nin 100. kuruluş yıldönümünün kutlandığını hatırlatan Hariri, Çin iktidar partisinin "Çin'de insanların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırdığını" ifade etti. Hariri, "Çin'de tanık olunan mevcut kalkınma ve ilerleme seviyesi, Çin Komünist Partisi'nin liderliğinde birlik olmuş bir ülke olmadan mümkün olmazdı" dedi.