Nepal'in başkenti Katmandu'da Indra Jatra Festivali kutlanıyor Nepal'in başkenti Katmandu'da Indra Jatra Festivali kutlanıyor

TAHRAN, 17 Eylül (Xinhua) -- İran ve Rusya, Güney Asya'yı Kuzey Avrupa'ya bağlayan Uluslararası Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru'nun bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın bildirdiğine göre İran Ekonomi ve Maliye Bakanı Abdunnasır Himmeti ve Rusya Devlet Başkanı Kıdemli Danışmanı İgor Levitin, Pazartesi günü Tahran'da gerçekleştirdikleri görüşmede ikili ekonomik işbirliğini ele aldı.

Himmeti, koridorun hızlı şekilde hayata geçirilmesinin İran, Rusya, Hindistan ve bölgedeki Arap ülkeleri arasındaki işbirliğini artıracağını söyledi. Himmeti, Rusya'nın bu mega projeyi "ciddi şekilde" desteklemesini beklediklerini sözlerine ekledi. İran hükümetinin, uluslararası koridorun hayata geçirilmesine yönelik yatırımlara destek verdiğini kaydeden Himmeti, özel yatırım teşvikleri sağlayarak diğer ülkelerin projeye katılımını kolaylaştırmaya hazır olduklarını vurguladı.

Himmeti, Rusya'nın petrol, altyapı ve transit projeleri başta olmak üzere İran'a yatırımlarının artması temennisini dile getirdi. Levitin ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, İran'ın kuzeyinde bir demiryolu hattının inşası için bütçe tahsis ettiğini ve bu hattın tamamlandığında koridorun bir parçası olacağını söyledi. Bu demiryolu hattında 15 milyon ton ürün taşınabileceğini kaydeden Levitin, kapasitenin 50 milyon tona çıkarılabileceğini belirtti. Levitin, Putin'in koridorun hızlı şekilde hayata geçirilmesi için özel talimat verdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: rss