Çin: Seyrüsefer özgürlüğü bahanesiyle yapılan provokatif eylemlere kesinlikle karşıyız Çin: Seyrüsefer özgürlüğü bahanesiyle yapılan provokatif eylemlere kesinlikle karşıyız

TAHRAN, 6 Eylül (Xinhua) -- İran Dışişleri Bakanı Seyyid Abbas Erakçi ve Bahreynli mevkidaşı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyyani, iki ülke arasındaki siyasi görüşmelerin devam etmesi gerektiğinin altını çizdi. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bahreyn Dışişleri Bakanı Zeyyani Perşembe günü gerçekleştirilen telefon görüşmesinde yeni göreve gelen İran Dışişleri Bakanı Erakçi'yi kutladı ve İran ile ilişkilerin ülkesi için önemine dikkat çekti.

Bahreynli bakan yeni İran yönetimi döneminde ikili siyasi görüşmelerin ilerletilmesi umudunu da dile getirdi. Erakçi ise komşularla ilişkilerin geliştirilmesinin İran yönetiminin temel öncelikleri arasında yer aldığını belirterek, iki ülke arasındaki anlaşmalar çerçevesinde ikili görüşmelerin ve müzakerelerin sürdürülmesi çağrısında bulundu. Haziran ayı sonunda İran ve Bahreyn yaptıkları ortak bir açıklamayla 8 yıl önce kesilen diplomatik ikili ilişkilerin yeniden tesisi amacıyla görüşmelere başlama kararı aldıklarını duyurmuştu.

Suudi Arabistan'ın Tahran ile ilişkilerini kesme kararının ardından Bahreyn de 2016 yılında İran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. Bu karar, Suudi Arabistan'ın Şii bir din adamını idam etmesinin ardından İran'daki Suudi diplomatik misyonlarına yapılan saldırılara tepki olarak alınmıştı. Mart 2023'te Suudi Arabistan ve İran, diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmek ve büyükelçilik ve diplomatik misyonlarını yeniden açmak üzere mutabakata varmıştı. İki ülke 2023'ün Nisan ayında diplomatik ilişkilerin hemen yürürlüğe girecek şekilde yeniden başladığını resmen ilan etmişti.

Kaynak: rss