Dünya

İran nükleer tesislerine yeni nesil santrifüjler kuracak

İran resmi haber ajansı IRNA'nın Pazar günü bildirdiğine göre, İran Atom Enerjisi Kurumu (İAEK) Fordow ve Natanz nükleer tesislerine yeni nesil IR2M ve IR6 santrifüjleri kurac...

Abone Ol

İran resmi haber ajansı IRNA'nın Pazar günü bildirdiğine göre, İran Atom Enerjisi Kurumu (İAEK) Fordow ve Natanz nükleer tesislerine yeni nesil IR2M ve IR6 santrifüjleri kuracak.

Haberde İran parlamentosunun Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Abolfazl Amoui'nin, İran parlamentodan geçen yasada belirtilen süre içerisinde bu santrifüjlerin kurulumunun tamamlanarak gaz enjekte edileceğini söylediği belirtildi.

Arşiv fotoğrafında, İran'ın başkenti Tahran'ın yaklaşık 300 km güneyindeki Natanz nükleer santrali görülüyor, 9 Nisan 2007. (Fotoğraf: Liang Youchang/Xinhua)

Amoui, yasaya göre İAEK'nin bir yıl içinde yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 120 kg uranyum üretmesi gerektiğini söyledi.

Geçen Aralık ayında İran parlamentosu, "İran'ın Yaptırımlara Karşı Stratejik Eylem Planı" yasasını kabul etmişti; bu yasa İran hükümetini, ABD'nin İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı yaptırımları kaldırmaması halinde 2015 nükleer anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini daha da azaltmaya mecbur kılıyor.