İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Tahran'daki meclis oturumunda yaptığı konuşmada "Ortak Kapsamlı Eylem Planı (OKEP) bizim için kutsal bir anlaşma değildir. İran tarafından yaptırımların kaldırılması şartıyla kabul edilmiştir" dedi. Kalibaf, bu sebeple de ABD'nin anlaşmaya dönüşünün İran için "önemli olmadığını", İran için asıl önemli olanın "yaptırımların gerçekten kaldırılması" olduğunu söyledi.

Meclis Başkanı, Batı'nın İran halkının haklarını "tanıması" ve İran'a baskı yapması halinde "uygun bedeli ödemeye" hazırlıklı olması gerektiğini belirtti. OKEP'in 36. ve 37. maddelerine işaret eden Kalibaf, karşıtları yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde İran'ın anlaşmaya olan pratik bağlılık seviyesini azaltma hakkına sahip olduğunu savundu.

Meclis Başkanı yaptırımlar gerçekten kaldırıldığında İran'ın yükümlülüklerini yerine getireceğini vurguladı. Bu durumda İran petrolünü satabilecek, para transferleri yapılabilecek ve İranlı üreticiler ile tüccarlar diğer ülkelerle normal olarak ticaret yapabilecekler.

Kamboçya'daki Angkor Wat, Asya'daki en fotojenik UNESCO Dünya Mirası alanı seçildi Kamboçya'daki Angkor Wat, Asya'daki en fotojenik UNESCO Dünya Mirası alanı seçildi

İran, yaptırım karşıtı eylem planının Aralık 2020'de meclis tarafından onaylanmasının ardından geçen Pazartesi uranyumun yüzde 20 oranında zenginleştirilmesi sürecini başlatmıştı. ABD'nin nükleer anlaşmadan 2018 yılında çekilmesi ve yeniden yaptırım uygulamaya başlaması sonucu, İran anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerinin bir kısmını yerine getirmeyi durdurmuştu.

Editör: İRFAN KARSLI