Dünya

İran her ay 9 kilograma kadar yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretebilir

İran resmi haber ajansı IRNA'nın aktardığına göre Salihi, "Şu anda, saatte 17 ila 20 gram arasında yüzde 20 oranında (zenginleştirilmiş) uranyum üretiyoruz. Yasayla belirlenen...

Abone Ol

İran resmi haber ajansı IRNA'nın aktardığına göre Salihi, "Şu anda, saatte 17 ila 20 gram arasında yüzde 20 oranında (zenginleştirilmiş) uranyum üretiyoruz. Yasayla belirlenen 120 kilogramlık limite ulaşmak için ayda 8 ila 9 kilogram üretim yapabilecek kapasiteye sahibiz" dedi.

Uranyumun yüzde 20 oranında zenginleştirilmesi süreci, İran meclisinin Aralık 2020'de onayladığı İran'ın Yaptırımlara Karşı Stratejik Eylem Planı'nın bir parçası olarak Pazartesi günü başlatılmıştı.

IRNA haberinde Salihi'nin şu sözlerine yer verildi: "İran Atom Enerjisi Kurumu'nda geniş çaplı faaliyetler yürütülüyor, bunların arasında (İran'ın güneyindeki) Buşehr'de iki nükleer enerji santralinin inşa edilmesi de var. Maliyeti yaklaşık 10 milyar ABD doları olan bu santraller, ülkedeki en büyük iki endüstriyel proje."

İAEK Başkanı, "Bununla birlikte, dört yıl öncesine kadar (yılda) ortalama 4 ila 5 ton sarı kek (nükleer tesislerde yakıt olarak kullanılan öğütülmüş uranyum oksit) üretiyorduk ve bu sene bunu dört sene öncesine göre sekiz katına çıkararak, 35 ila 40 tona yükselteceğiz" değerlendirmesinde bulundu.