Etkinlikte, yüzden fazla diğer nükleer endüstri yenilikleri de duyuruldu. Resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, etkinlik kapsamında İran'ın Natanz kentindeki uranyum zenginleştirme tesisinde 164 IR-6 yarı endüstriyel santrifüje gaz enjekte edildi ve santrifüjler resmen faaliyete başladı. Ayrıca aynı tesiste bulunan 30 IR-6S santrifüjünün ise gaz enjeksiyonunun ilk fazına girdiği bildirildi.

Devlet televizyonu tarafından yayınlanan etkinlikte İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Tahran'dan, Natanz'daki kaskadlara uranyum heksaflüorür gazı verilmesi emrini verdi ve kendi yönetimi sırasında İran'ın nükleer programında kaydettiği başarıları savunmak için kısa bir konuşma yaptı. Ruhani, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşma'sına göre, nükleer silah sahibi devletler ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) anlaşma taraflarına barışçıl nükleer faaliyetlerinde "yardım" etmekle yükümlü olduğunu hatırlatarak, ABD, Avrupa ülkeleri ve UAEA'nın İran'a "borçlu" olduğunu ifade etti.

Resmi kaynaklardan verilen bilgiye göre, Natanz'daki IR-6 santrifüjlerinin faaliyete geçmesinin yanı sıra, etkinlik kapsamında IR-9S ve IR-9-1B santrifüjlerinin halen mekanik testlere tabi tutulan ilk prototiplerinin imalat ve montajı da sergilendi. Press TV'nin haberine göre, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, etkinlikte şöyle konuştu: "Bugün teknolojik olarak 50 SWU (uranyum ayrıştırma birimi) kapasiteli IR-9 santrifüjüne ulaştık ve bize eski santrifüjlerden 50 ila 60 kat daha fazla ürün sağlıyor."

Resmi adı Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olan 2015 Nükleer Anlaşması uyarınca, İran'ın, 2025 yılına kadar sadece birinci nesil (IR-1) uranyum zenginleştirme santrifüjlerini kullanma izni vardı. ABD'nin Mayıs 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran'a yönelik yaptırımları tekrar yürürlüğe koymasından bir yıl sonra, Tahran, JCPOA kapsamındaki yükümlülüklerinin bir kısmını uygulamayı askıya almıştı.

Mevcut ABD yönetimi JCPOA'ya geri döneceğine dair söz verirken, öncesinde İran'dan taahhütlerine tam olarak uymasını talep ediyor. Tahran ise Washington'dan, taahhütleri tam olarak yerine getirmeden önce İran'a yönelik tüm yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor. JCPOA'nın Ortak Komisyonu, anlaşmayı canlandırma amaçlı görüşmelere Avusturya'nın başkenti Viyana'da tekrar başladı. Görüşmelerin ana gündem maddelerini İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması ve nükleer uygulama tedbirleri oluşturuyor.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Editör: İRFAN KARSLI