Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

Bölge ülkeleri ve küresel kuruluşlar artan gerilimle ilgili endişelerini dile getirerek itidal çağrısı yaptı.

İran Savunma Bakanlığı'na göre, İran'ın en üst düzeydeki nükleer fizikçisi Muhsin Fahrizade, Cuma günü başkent Tahran yakınlarında "silahlı teröristler" tarafından öldürüldü.

Resmi haber ajansı IRNA'ya göre, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "İran ulusu suçun cezasız kalmasına izin vermeyecek" dedi ve ülkesinin suikasta "uygun" zamanda karşılık vereceğini söyledi.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de Cumartesi günü yetkilileri bu suçu ciddiyetle "soruşturup failleri cezalandırmaya" çağırdı ve Fahrizade'nin bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalarına devam edileceğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcü yardımcısı Ferhan Hak Cuma günü, "İtidal ve bölgede gerginliğin artmasına yol açabilecek her türlü eylemden kaçınma" çağrısı yaptı.

Türk Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak "Türkiye, fail veya hedef kim olursa olsun, bölgedeki barış ve huzuru bozmaya yönelik her türlü girişime ve her türlü terörizme karşı çıkmaktadır" mesajı verdi. Açıklamada sorumluların mutlaka hesap vermesi gerektiği belirtildi.

Medyaya göre, Avrupa Birliği saldırıyı şiddetle kınayıp "suç eylemi" olarak nitelendirdi.

Yine medyada çıkan haberlere göre, suikasti üstlenen bulunmazken, İran hükümeti İsrail'in istihbarat teşkilatı Mossad'dan şüpheleniyor.

İsrail şu ana kadar iddiayı ne doğruladı, ne de yalanladı.

Editör: İRFAN KARSLI