TAHRAN, 20 Ocak (Xinhua) Hatipzade, Xinhua ile özel bir röportajda, Washington'ın, 2015 anlaşmasına yeniden katılmayı ve masaya oturmasının kabul edilmesini istiyorsa, ilgili diğer tarafları ABD'yi "anlaşmanın bir parçası" olarak kabul etmeye ikna etmek için yaptırımların kaldırılması konusunda yeterli iradeyi göstermesi ve gerekeni yapması gerektiğini söyledi. Nisan 2021'den bu yana İran ve Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın (JCPOA) diğer beş imzacısı, yani İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya, nükleer anlaşmayı yeniden yürürlüğe koymak için Viyana'da görüşmelerde bulunuyor. ABD, artık bu anlaşmaya taraf olmadığı için Viyana görüşmelerine dolaylı olarak katılıyor. Sözcü, ABD'nin yalnızca JCPOA'dan çekilmekle kalmadığını, aynı zamanda tüm ülkeler için bağlayıcı olan BM'nin 2231 nolu kararını da ihlal ettiğini söyledi. Hatipzade, ABD Başkanı Joe Biden liderliğindeki Demokrat Parti yönetiminin, kısmen bu uluslararası anlaşmaya geri dönmeye dayalı kampanya yürütmelerine rağmen, Donald Trump'ın, "maksimum başarısızlık politikası" ile sonuçlanan sözde maksimum baskı kampanyasını sürdürdüğünü belirtti. Sözcüye göre, Amerikalılar "İran'ın diğer ülkelerle ilişkilerini sabote etmek, özellikle İran'ın diğer ülkelerle dış ekonomik ilişkilerini normalleştirmesini engellemek için ellerinden geleni yapıyor".

Hatipzade, İran'ın ABD yaptırımlarıyla ilgili acı hatıralarına dikkat çekerek "ABD, yaptırım kullanma bağımlısı ve ABD'nin İran ve Çin gibi bağımsız ülkelere karşı kullanmaya çalıştığı tek dil, baskıcı dil veya düpedüz kaba kuvvet dili" diye konuştu. Hatipzade, bununla birlikte, böyle bir yaklaşımın "başarısızlığa mahkum olduğunu", çünkü ABD'nin, "büyük ölçüde bağımsız olduklarını göstermiş ve bu baskılara ve bu zorlayıcı önlemlere karşı dirençli olan" diğer uluslara kendi iradesini empoze etmesinin imkansız olduğunu söyledi. Hatipzade, ABD'nin yaptırım uyguladığı ülkeler hakkındaki politikalarını değiştirmesinin yaygın olarak beklendiği Kovid-19 pandemisinde bile İran ulusuna acı çektirmeye çalıştığını da sözlerine ekledi. Hatipzade, "Ancak hiçbir şeyi değiştirmediler ve hatta İran'ın aşı satın almak için para transfer etme çabalarını bile sabote etmeye çalıştılar" dedi ve bu eylemi "ABD için, insanlık için bir utanç" olarak kınadı. Hatipzade, Viyana'da devam eden diplomatik çabalarla ilgili olarak, İran tarafının "güvenilir ve istikrarlı yeni bir anlaşma varken ABD'nin anlaşmaya dahil olabileceğine dair yeni bir mutabakatın içine yerleştirilmiş yeterli mekanizmanın bulunduğundan" emin olmak istediğini söyledi.

BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu
Editör: İRFAN KARSLI