Xinhua

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Yemen'deki Husilere hipersonik füze göndermedik

Abone Ol

TAHRAN, 17 Eylül (Xinhua) -- İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Yemen'deki Husilere hipersonik füze göndermediklerini söyledi. Pezeşkiyan, söz konusu açıklamayı Pazartesi günü düzenlenen basın toplantısında El Cezire muhabirinin sorusu üzerine yaptı. Muhabir, siyasi uzmanların dile getirdiği İran'ın Husilere hipersonik füzeler veya bu teknolojiyi geliştirme imkanı sağladığı yönündeki iddiaları sordu. İran'ın geliştirdiği hipersonik füzelerin Husilerin elinde olanlardan farklı olduğunu belirten Pezeşkiyan, Husilerin kullandıkları füzeleri zaman içinde kendilerinin geliştirdiğini ifade etti.

Yemen'e sadece insan gücü gönderilmesinin bile bir haftadan uzun sürdüğünü söyleyen Pezeşkiyan, İran'ın bu ülkeye gizlice füze göndermesinin imkansız olduğunu ifade etti. Öte yandan Pezeşkiyan, "İsrail'in Gazze'deki soykırımına karşı İran ve Husilerin birbirleriyle koordinasyon içinde olduklarını, birbirlerine yardım ettiklerini ve birlikte çalıştıklarını" söyledi.

Batı'nın insan hakları konusundaki çifte standardına sert tepki gösteren Pezeşkiyan, ABD ve Avrupa'nın İsrail'e füze, bomba ve savaş uçağı gönderdiğini, İsrail'i savunduğunu ve İsrail'in güvenliğini Gazze ve Filistinlilerin güvenliğinden daha öncelikli tuttuğunu kaydetti. Husiler Pazar günü İsrail'in orta kesimlerine düzenlenen füze saldırısının sorumluluğunu üstlenirken, bu saldırının "hedefini başarıyla vuran yeni bir hipersonik balistik füze ile gerçekleştirildiğini" açıklamıştı. Husiler, yeni tip füzenin kara ve denizde konuşlu hava savunma sistemlerinden kaçabildiğini belirtmişti.