TAHRAN, 30 Ağustos (Xinhua) -- İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, ikili ilişkiler ve Gazze Şeridi'ndeki gelişmelerle ilgili telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İran Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre, Pezeşkiyan Perşembe günkü görüşmede, üst düzey temaslar yoluyla ikili ilişkilerin güçlendirilmesini ve küresel barış ile istikrarın sağlanması için ortak çözümlere ulaşılmasını umduğunu söyledi. Pezeşkiyan, İran'ın Batı Asya ve dünyada güvenliği sağlamadaki rolüne dikkat çekerek, ülkesinin savaş, şiddet ve güvensizliği sona erdirmek için her zaman işbirliğine hazır olduğunu vurguladı. ABD ve bazı Batılı ülkeleri İsrail'in Gazze'de "masum" insanları öldürmesi ve sivil yaşam alanlarını bombalaması karşısında sessiz kalmakla suçlayan İran Cumhurbaşkanı, daha da kötüsünün bu ülkelerin İsrail'e mali ve silah desteği sağlaması olduğunu söyledi.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Filistinlilerle dayanışmasından dolayı Norveç'i takdir ettiğini belirten Pezeşkiyan, Norveç Başbakanı'na diğer Avrupa ülkeleriyle daha fazla etkileşim yoluyla İsrail'in Gazzelilere karşı işlediği "suçları" durdurmak için çaba gösterme çağrısında bulundu. Norveç Başbakanı Store ise, ikili ilişkileri "dostane ve tarihi" olarak nitelendirerek, ülkesinin İran'ı her zaman dost olarak gördüğünü ve İran'a ve halkına daha fazla kalkınma ve refah dilediğini ifade etti. Store, Batı Asya ve Gazze'de tırmanan gerginlikten duyduğu endişeyi dile getirerek İsrail'in Gazze'ye karşı yürüttüğü savaşı ve bunun "felaket boyutundaki" sonuçlarını kınadıklarını vurguladı. Norveç, İrlanda ve İspanya'nın Filistin Devleti'ni tanıyan ilk Avrupa ülkeleri arasında yer aldığına dikkat çeken Store, bu "üzücü ve içler acısı" olayların bir an önce sona ermesini umduğunu söyledi.

Kaynak: rss