İran'da Press TV'nin Cumartesi günü bildirdiğine göre, İran'ın BM Viyana Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kazım Garib Abadi, İran'ın nükleer faaliyetleri konusunda BM nükleer gözlemcisinin "tarafsız" olması yönünde çağrı yaptı.

Garib Abadi, İran'ın nükleer programı konusunda Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (UAEK) ABD'den baskı yapıldığını bildirdi. Bu baskılara rağmen "kurum bağımsız, profesyonel ve tarafsız kalacağını" söyledi.

"Tüm uluslararası toplumun çıkarlarına zarar veren bu baskıları hepimiz reddetmeliyiz" diyen Garib Abadi Cuma günü yaptığı açıklamaya şunları ekledi:

UAEK "kendi nükleer faaliyetlerine ilişkin (İran'ın) gönüllü olarak aldığı önlemleri --Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nda (JCPOA) (2015 İran nükleer anlaşmasında) detaylandırılan önlemleri-- gözlemleyip denetlemekten ve durumu güncellemekten sorumlu sadece."

17. “Çince Köprüsü” yarışması kültürel şenliğe dönüştü 17. “Çince Köprüsü” yarışması kültürel şenliğe dönüştü

"İran'ın nükleer çalışmaları üzerine hüküm verme hakkına sahip değil."

Garib Abadi'nin sözleri, UAEK Başkanı Rafael Mariano Grossi'nin son yorumlarına yanıt olarak geldi. Grossi, medyaya konuşurken, İran uranyum zenginleştirmesini arttırmak ve müfettişleri kovmak yolundaki tehditleri yerine getirmemeli, demişti.

Editör: İRFAN KARSLI