TAHRAN, 16 Ekim (Xinhua) -- İran Dışişleri Bakanlığı, Macaristan'ın İran Büyükelçisi Gyula Petho'yu çağırarak Avrupa Birliği'nin kısa süre önce çok sayıda İranlı kişi ve kuruluşa yönelik uygulamaya koyduğu yaptırımları protesto etti. Bakanlıktan Salı günü yapılan açıklamada AB'nin altı aylık dönem başkanlığını yürüten Macaristan'ın büyükelçisinin, İran Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi tarafından bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

Toplantıda İranlı yetkili, AB tarafından Pazartesi günü duyurulan, Tahran'ın Rusya'ya yaptığı sözde füze ve insansız hava aracı transferi nedeniyle İranlı 7 kişi ve 7 kuruluşa yönelik yaptırım uygulama kararını güçlü şekilde protesto ederek İran'a yönelik yaptırımlar gibi "yasadışı ve zorlayıcı yöntemlere" başvurulmasının hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu ve hiçbir yere varmayacağını kaydetti.

Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Han, Brunei Veliaht Prensi ile görüştü Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Han, Brunei Veliaht Prensi ile görüştü

Yetkili, İran'ın diğer devletlerle olan askeri ve savunma işbirliğinin "yasal olduğunu ve ülkenin ulusal çıkarlarını ve güvenliğini korumayı amaçladığını" vurguladı. Revançi, AB'nin İran'ın üç havayolu şirketine yaptırım uygulama hamlesinin, "uluslararası hukuk ilke ve kurallarının, özellikle temel insan hak ve özgürlüklerinin açık bir ihlali olduğunu ve AB'nin insan hakları söylemine aykırı olduğunu" ifade etti. Macaristan Büyükelçisi ise İran'ın protestosunu AB yetkililerine ileteceğine dair güvence verdi.

Kaynak: rss