Dünya

İran: AB'nin kurduğu ödeme sistemi ABD yaptırımları yüzünden işlemiyor

Ticareti Destekleme Enstrümanı (INSTEX) olarak da bilinen sistem, ABD'nin İran karşıtı yaptırımlarından korunarak Tahran ile ticareti kolaylaştırmak amacıyla Fransa, Almanya v...

Abone Ol

Ticareti Destekleme Enstrümanı (INSTEX) olarak da bilinen sistem, ABD'nin İran karşıtı yaptırımlarından korunarak Tahran ile ticareti kolaylaştırmak amacıyla Fransa, Almanya ve İngiltere tarafından Ocak 2019'da kurulan bir mekanizma.

İMB'nin Pazar günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada, INSTEX kanalının temelde, uluslararası alanda Ortak Kapsamlı Eylem Planı (OKEP) olarak bilinen İran nükleer anlaşmasından ABD'nin 2018'de çekilmesinin ardından bu anlaşmayı kurtarmak için tasarlandığı belirtildi.

Açıklamada, "Avrupalılar ulusal ve bağımsız ekonomik güçlerini kullanma cesaretine sahip olmadıkları için mekanizmanın işe yaramadığı" ifade edildi. İMB'ye göre Avrupa ülkeleri, INSTEX kanalını finanse etmenin bir yolunu da bulamadı. İMB'nin yazılı açıklaması, Almanya'nın Cumartesi günü, ödeme sisteminin başarısızlığından İran'ı sorumlu tutmasının ardından geldi.