Xinhua

Irak, petrol arzının küresel taleple uyumlu olduğunu bildirdi

BAĞDAT, 10 Mart (Xinhua) -- Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi'nden (SOMO) yapılan yazılı açıklamada, "Irak, bugün küresel piyasada yaşanan gelişmeler ve değişimler, özellik...

Abone Ol

BAĞDAT, 10 Mart (Xinhua) -- Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi'nden (SOMO) yapılan yazılı açıklamada, "Irak, bugün küresel piyasada yaşanan gelişmeler ve değişimler, özellikle de küresel ham petrol arz ve talep dengesi açısından küresel pazardaki petrol ihracat oranının küresel tüketim ve talep düzeyi ile orantılı olduğunu düşünüyor" denildi.

Açıklamada, OPEC+ ülkeleri tarafından planlanan artışların, dünya piyasalarına yönelik ham petrol arzında yaşanabilecek herhangi bir eksikliği gidermek için yeterli olduğu vurgulandı.

SOMO'nun açıklaması, Rusya-Ukrayna krizi ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle dünya pazarındaki ham petrol fyatlarında önemli artışlar görülmesinin üzerine geldi.

Irak Petrol Bakanlığı bu ay başında, Irak'ın Şubat ayında günde ortalama 3,31 milyon varil, toplamda 92,79 milyon varil ham petrol ihraç ettiğini bildirmişti.

Irak daha önce ayda 100 milyon varilden fazla ihracat yapıyor ve daha yüksek gelir elde ediyordu ancak OPEC+ ülkelerinin petrol üretimini kısma anlaşmasına gitmesi ile Kovid-19 pandemisi nedeniyle petrol fyatlarındaki düşüşün biraraya gelmesi, ülkenin petrol ihracatını zayıfattı.

Irak ekonomisi büyük ölçüde, ülkenin gelirlerinin yüzde 90'ından fazlasını oluşturan ham petrol ihracatına dayanıyor.