Dünya

Irak Başbakanı: Mali reform yapılmazsa devlet çökebilir

Irak Başbakanı , Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Irak'ın mali bir reformdan geçmemesi halinde sosyal ve siyasi sistemlerin çökebileceği ve feci bir kaos yaşanabileceği uyar...

Abone Ol

Irak Başbakanı , Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Irak'ın mali bir reformdan geçmemesi halinde sosyal ve siyasi sistemlerin çökebileceği ve feci bir kaos yaşanabileceği uyarısında bulundu. El-Kazımi, bu yorumlarını Irak kabinesinin 2021 mali yılı federal bütçesini tartışmak için gerçekleştirdiği olağanüstü oturum sırasında yaptı. Olağanüstü oturum, Irak Merkez Bankası'nın petrol fiyatlarındaki azalma ve koronavirüs pandemisi nedeniyle yaşananan ekonomik kriz yüzünden Irak'ın ulusal para birimini devalüe etme kararının ardından geldi.

El-Kazımi'nin medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Irak'taki siyasi kriz üç konuyla bağlantılı: İktidar, para ve yolsuzluk. Krize ekonomik açıdan ve yolsuzluk ile paranın yarattığı engelleri aşmak için cesur bir kararla çözüm bulmaya çalışıyoruz" dendi. Irak Merkez Bankası, Cumartesi gününün erken saatlerinde aldığı kararla Irak dinarının değerini, bir ABD doları 1.450 dinar olacak şekilde düşürmüştü. Daha önce 1 doların değeri 1.119 dinardı.

Açıklamada, yerel piyasalarda doların değerinin 1.470 dinara çıkacağı kaydedildi. Açıklamaya göre Irak Merkez Bankası, kararını petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan mali kriz ile devlet bütçesinde büyük açıklara yol açan ve hükümeti maaşlar ve diğer masrafları karşılamak için bankalardan borç almaya zorlayan koronavirüs salgınına bağladı.

Irak Maliye Bakanı Ali Abdülemir Allavi de, ayrı bir yazılı açıklama yaparak, "Döviz kurunun da aralarında bulunduğu çeşitli ekonomik alanlarda acil reformlara ihtiyaç duyulduğu açıkça ortaya çıktı" dedi. Allavi, "Bu kararın zorluğuna rağmen, Irak ekonomisinin korunmasını sağlamak üzere cesur bir reforma girişmek ve krizin büyük kısmına müdahale etmek için böyle bir adım atmak zorundayız" diye ekledi.