Uluslararası Göç Örgütü (IOM) yaptığı açıklamada, Etiyopya'nın kuzeyindeki krizden olumsuz etkilenen yaklaşık 2 milyon insanın su, ilaç ve barınak dahil olmak üzere hayat kurtarıcı yardımlara son derece ihtiyaç duyduğunu bildirdi. Birleşmiş Milletler'e bağlı göç örgütü, Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesindeki çatışmalardan olumsuz etkilenen kendi ülkeleri içinde yerinden edilmiş kişilere yardım ulaştırmak üzere 40 milyon ABD doları tutarında fon sağlanması için acil çağrıda bulundu.

IOM, Tigray'da yerinden edilmiş çocuklar, kadınlar ve erkeklerin yanı sıra hamileler ve engelliler gibi savunmamız gruplar dahil olmak üzere yarım milyondan fazla kişiye destek sağlıyor. Söz konusu destekler barınma, gıda, su, giyecek, ilaç ve bebekler için gerekli malzemelerin yanı sıra temizlik ve hijyen hizmetleri gibi temel ihtiyaçların sağlanmasını kapsıyor.

IOM'ye göre Etiyopya'nın kuzeyinde yerlerinden edilmiş kişilerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için yaklaşık 69,3 milyon ABD doları gerekirken bu yıl söz konusu miktarın sadece 28,7 milyon ABD dolarlık bölümü örgüte ulaştı. IOM'nin 2021 yılının geri kalanında yerinden edilmiş insanlara yardım çalışmalarını sürdürebilmesi ve daha da genişletebilmesi için 40,6 milyon ABD dolarına daha ihtiyacı var.

Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu

Etiyopya hükümeti, 4 Kasım'ın erken saatlerinden beri ülkenin en kuzeyindeki Tigray bölgesinin eskiden hakimi olan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne (TPLF) karşı askeri harekat yürütüyor. Etiyopya hükümetinin TPLF'ye bağlı güçlere karşı askeri operasyonları, Etiyopya Silahlı Kuvvetleri'nin bölgede 20 yıldan fazla süredir konuşlu bulunan Kuzey Komutanlığı'na karşı düzenlendiği iddia edilen saldırının ardından gerçekleşti. Etiyopya hükümeti 28 Haziran'da çatışmaların vurduğu ülkenin Tigray bölgesinde tek taraflı ateşkes ilan etmişti. Tek taraflı ateşkesin bölgeye insani yardım ulaştırılmasını, barışçıl geçimlik işleri ve yaklaşan yağmurlu mevsim öncesi tarım faaliyetlerini kolaylaştıracağı belirtiliyor.

Editör: İRFAN KARSLI