BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), "Hem güvenliğin olmaması hem de bürokratik gecikmeler nedeniyle, Tigray'a tam, güvenli ve engelsiz erişim sağlanamaması insani yardımın kısıtlanmasına yol açmaya devam ediyor" dedi.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

OCHA'nın açıklamasında, "Birleşmiş Milletler ve Etiyopya'daki insani yardım partnerleri, tüm tarafları, çaresizce yardıma ihtiyaç duyan tüm insanlara ulaşabilmemiz için insani yardım personelinin ve malzemelerinin Tigray bölgesine güvenli bir şekilde geçişine derhal izin vermeye çağırıyor" denildi.

Yardım alamayan yüzbinlerce insanın çoğu, çatışmanın başlamasından bu yana geçen iki buçuk ay boyunca OCHA'nın ulaştığı şehirlerin dışındaki bölgelerde bulunuyor. Birleşmiş Milletler'e, Tigray'ın kırsal kesimlerindeki çatışmalar sırasında sivillerin yaralandığına ve öldürüldüğüne dair endişe verici haberler ulaşıyor. Cinsiyete dayalı şiddet dahil sivillere yönelik ihlallere yönelik haberler de geliyor, ancak bunun doğrulanması "hala zor".

Yardım çalışanları bazı bölgelerde, özellikle de yetkililerin erişim izni verdiği şehirlerde yardım sağlamayı başardılar. Bununla birlikte, ulaşılan insan sayısı, Birleşmiş Milletler'in hayat kurtarıcı yardıma ihtiyacı olduğunu tahmin ettiği 2,3 milyon kişi ile karşılaştırıldığında son derece düşük. OCHA, "Durum, özellikle Hitsats ve Shimelba kamplarında yaşayan ve hala erişilemeyen, yakın zamanda yerinden edilmiş insanlar ve mülteciler için özellikle kritik" dedi.

İnsani yardım görevlileri ayrıca, çatışmalar başlamadan önce Tigray kırsalının çoğu bölgesinde bankaların kapanması yüzünden hükümetin Güvenlik Ağı Programı'ndan doğrudan faydalanan 270.000 kişinin çoğunun yardım alamamaya başladığı konusunda uyarıda bulundu. OCHA, "Bu insanlar, temel ihtiyaçlarını karşılamak için bu aylık nakit transferlerine güvenen son derece savunmasız kişiler" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI