İngiliz Perakendecilik Konsorsiyumu ve araştırma grubu NielsenIQ'nun verilerine göre, mağaza fiyat deflasyonu, Temmuz ayındaki yüzde 1,2'lik azalmaya kıyasla, Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8 daha düşük gerçekleşti. Raporda, "Bu, 12 ayda yüzde 1,5 ve 6 ayda yüzde 1,2 olan ortalama fiyat düşüşlerinden daha yavaş bir düşüş oranı" ifadesi yer aldı.

İngiliz Perakendecilik Konsorsiyumu Üst Yöneticisi Helen Dickinson, yaptığı açıklamada, "Perakende fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine göre genel olarak düşmesi iyi bir haber olsa da, geçen ay fiyatlarda hafif bir artış gözlendi. Yükselen maliyetlerin ürün fiyatlarına doğru kaymaya başladığına dair bazı makul göstergeler mevcut" dedi.

Raporda, elektrik gibi gıda dışı kategorilerin bazılarında yaşanan enflasyonda, gecikmeli nakliye ve mikroçip sıkıntısından kaynaklanan küresel sorunlar nedeniyle geçen yıla oranla keskin artışlar kaydedildiği belirtildi. Raporda, gıda perakendecilerinin fiyatları mümkün olduğu kadar düşük tutmak için mücadele ettikleri belirtildi.

Yükselen emtia ve nakliye maliyetlerinin yanı sıra Brexit ile ilgili yoğun bürokrasinin yol açtığı baskıların, düşük fiyat politikasının uzun süre sürdürülebilir olmayacağının ve gıda fiyatlarında önümüzdeki aylarda bir artış yaşanabileceğinin işareti olabileceği ifade edildi.

Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu

Raporda ağır yük kamyonu (HGV) şoförü sıkıntısının, 90.000 sürücü açığına ek bir sorun yaratarak, durumu daha da kötüleştirdiği vurgulandı. Dickinson, "Aksamalar bugüne kadar sınırlı boyuttaydı, ancak Noel'e doğru durum daha da kötüye gidebilir ve müşteriler, favori ürünleri ile hediyeleri için daha az seçenek ve zamlı fiyatlar görebilir" dedi. Dickinson, İngiliz hükümetini, HGV sürüş testlerinin sayısını artırmaya, Avrupa Birliği sürücülerine geçici vize vermeye ve HGV sürücü eğitimlerinin nasıl finanse edilebileceği konusunda değişiklikler yapmaya çağırdı.

Editör: İRFAN KARSLI