Spor

İngiltere'deki futbol taraftarları 30 yıldan uzun süreden sonra yeniden ayakta maç izleyebilecek

LONDRA, 2 Ocak (Xinhua) İngiliz futbol ligi sistemindeki en yüksek seviyeli ligler olan Premier League ve EFL Championship maçlarının oynandığı tüm stadyumlar, 97 Liverpool...

Abone Ol

LONDRA, 2 Ocak (Xinhua) İngiliz futbol ligi sistemindeki en yüksek seviyeli ligler olan Premier League ve EFL Championship maçlarının oynandığı tüm stadyumlar, 97 Liverpool taraftarının 1989'da Sheffield'ın Hillsborough Stadı'nda yaşanan izdihamda hayatını kaybettiği felaketin ardından herkes oturacak şekilde düzenlenmişti. Statlarda yeniden ayakta maç izlenebilecek olması, futbol taraflarını temsil eden kurumun başındaki Kevin Miles tarafından memnuniyetle karşılandı. Futbol Taraftarları Derneği CEO'su Miles, Cumartesi günü yaptığı açıklamada bunun ileriye doğru büyük bir hamle olduğunu ve 30 yıldır bu yönde mücadele ettiklerini belirterek, "Artık insanlara futbol maçı sırasında oturma ya da ayakta durma seçeneğinin verildiğini görmek harika. O korkuluğun önümde olmasıyla kendimi daha güvende hissedeceğim. Bunun, taraftarların tribünlerde kendi güvenliklerinden emin olmaları konusunda bir fark yaratacağını düşünüyorum" dedi.

Maç esnasında ayakta durulmasına, hükümetin tüm statlarda buna izin verilip verilmeyeceğine karar vermek için uyguladığı pilot plan kapsamında beş statta izin verilecek. Chelsea'nin yanı sıra, Cardiff City, Manchester City, Manchester United ve Tottenham Hotspur, futbolun en üst iki liginde oynanan maçlarda hem ev sahibi hem de deplasman taraftarlarının belirlenen alanlarda "güvenle ayakta durabilmesi" için gerekli lisansa sahip olan ilk takımlar olacak. İngiltere Spor Bakanı Nigel Huddleston da Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Taraftarlar, uzun zamandır güvenli bir şekilde ayakta durmaya izin verilmesi yönünde kampanya yapıyordu.

Bu sebepten, Stamford Bridge'in sezonun geri kalanında en büyük stadyumlarımızdan bazılarında derinlemesine bir deneme yapmamızı sağlayacak bu pilot programı başlatmasından mutluyum. Güvenlik her zaman için en önemli şey olacak" diye konuştu. Spor Alanları Güvenlik Kurumu (SGSA), futbol kulüpleri, taraftar grupları, yerel yetkililer ve polisle birlikte çalışarak, maçlarda ayakta durmaya yeniden izin verilmesini deneyimleyen ilk kişileri gözlemlemek için ayrıntılı çalışmalar yürütüyor. SGSA Sözcüsü Ken Scott, bu uygulamadan yararlanan ilk kişilerin lisanslı ayakta durma alanlarını uygun bir şekilde test edip değerlendirmelerine ve gelecekte atılacak adımlar konusunda hükümete tavsiyede bulunmalarına imkan sağlayacağını söyledi. Chelsea ve Liverpool, yeni yıla Premier League sıralamasında ikinci ve üçüncü olarak girerken; listenin zirvesinde de Manchester City yer alıyor.