ONS'nin yürüttüğü çalışma, 26 Nisan 2020 ila 5 Haziran 2021 tarihleri arasında Koronavirüs Enfeksiyon Araştırması kapsamında toplanan verilere dayanıyor. Çalışmaya katılan binlerce hane virüs kapıp kapmadıklarını düzenli olarak kontrol etmek için test olmayı kabul etti.

Araştırmacılar, bir yıldan fazla bir süre önce Kovid-19'a ilk kez yakalanan kişilerin çok yakın zamanda Kovid-19 pozitif olan birine göre yeniden enfekte olmak için daha fazla zamanları olacağından, ölçüt olarak "katılımcıların risk altındaki günlerine" baktılar. ONS verilerine göre, katılımcıların risk altında kaldıkları dönemin ortalaması alındığında, araştırmada baz alınan risk altında geçen her 100.000 günde ortalama 15,2 kişinin (yüzde 95 güven aralığı: 12,7 ila 18,0) yeniden enfekte olma ihtimali var.

Ofisten yapılan açıklamada "Bu, katılımcıların yeniden enfeksiyon riski taşıyan 100.000 gün biriktirmesinin ardından, bu süre zarfında yaklaşık 15 kişinin yeniden enfekte olmasını beklediğimiz anlamına geliyor" dendi. ONS'ye göre, insanlar vücutlarında daha düşük (ancak yine de tespit edilebilir) virüs seviyelerine sahip olma eğilimindeydi. Bu nedenle yeniden enfekte olduklarında öksürük, ateş, koku veya tat kaybı, kas ağrıları ve yorgunluk gibi semptomları daha az bildirdiler.

Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı

Pazartesi günü açıklanan en son resmi rakamlara göre, İngiltere son 24 saatte 22.868 koronavirüs vakası daha bildirdi. Bu rakam, 30 Ocak 2021'den bu yana kaydedilen en yüksek seviye. Ülkedeki toplam vaka sayısı ise 4.755.078 oldu. İngiltere'de ayrıca koronavirüs nedeniyle üç kişi daha hayatını kaybetti ve ülkedeki koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısı 128.103'e ulaştı. Bu rakamlar, yalnızca ilk pozitif test sonucunu takiben 28 gün içinde ölen kişileri içeriyor. İngiltere, Çin, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği gibi ülkeler hayatı normale döndürmek amacıyla koronavirüs aşılarını piyasaya sürmek için zamanla yarışıyor.

Editör: İRFAN KARSLI