IMF Başekonomisti Gita Gopinath, Salı günü düzenlenen sanal basın toplantısında, büyümenin şu an büyük oranda pandemiye son verecek aşılar ile mutasyona uğrayan virüs arasındaki "yarışın" sonucuna ve politikaların bu sonuca ulaşana kadarki etkili destek sağlama becerisine bağlı olduğunu belirtti.
Gopinath, 2021 büyüme tahminindeki yükselişin, bazı ülkelerde aşılamanın başlamasının olumlu etkisini ve ABD ile Japonya gibi ekonomilerin 2020 sonundaki ek politika desteklerini yansıttığını söyledi. Ancak IMF Başekonomisti, olumlu etkilerin virüsün yayılmasını kontrol altına almaya yönelik önlemlerin ekonomik aktiviteye gölge düşürmesi sebebiyle çok yakın dönemdeki bir miktar kötü görünümle kısmen dengelendiğini belirtti.
Gopinath, "Muazzam belirsizlik devam ediyor ve beklentiler ülkeden ülkeye büyük farklılık gösteriyor" dedi. Gazetecilere yaptığı açıklamada Gopinath, aşılamalar, tedaviler ve ek politika desteğiyle elde edilecek daha büyük başarıların sonuçları iyileştirebileceğini; yavaş aşılama süreçlerinin, virüs mutasyonlarının ve politika desteğinden vaktinden evvel vazgeçilmesinin ise sonuçları daha da kötüleştirebileceğini ifade etti.
IMF Başekonomisti, bu olumsuz ihtimallerin gerçekleşmesi halinde, kamu ve kurumsal borçların dünya genelinde rekor seviyelere çıktığı bir dönemde mali koşulların sıkılaştırılmasının ekonomik gerilemeyi daha da artırabileceğini belirtti. Ekonomik toparlanmanın kısmi doğası nedeniyle, 2021 yılında 150'den fazla ülkenin ekonomisinde kişi başı milli gelirin 2019 seviyelerinin altında olmasının beklendiğini ifade eden Gopinath, bu rakamın 2022 yılında yalnızca az bir düşüş göstereceğini ve söz konusu durumun yaklaşık 110 ülkenin ekonomisi için geçerli olmaya devam edeceğini bildirdi.
Gopinath, Çin'in 2020'nin dördüncü çeyreğinde tüm büyük ekonomilerin önünde ilerleyerek, pandemi öncesindeki tahminler seviyesine geri döndüğünü belirtti. Dünya Ekonomik Görünüm Raporu güncellemesine göre, Çin ekonomisi 2021 yılında Ekim tahmininin 0,1 yüzde puan altında olmak üzere, yüzde 8,1 büyüyecek.