Dünya

IMF, Çin'in yüksek kaliteli büyümeye daha fazla odaklanmasını memnuniyetle karşıladı

IMF sözcüsü Gerry Rice Perşembe günü Xinhua'ya yaptığı sanal basın açıklamasında, "2021 yılında büyüme hedefi olarak belli bir aralığın olmaması memnuniyetle karşılandı. Ve (Ç...

Abone Ol

IMF sözcüsü Gerry Rice Perşembe günü Xinhua'ya yaptığı sanal basın açıklamasında, "2021 yılında büyüme hedefi olarak belli bir aralığın olmaması memnuniyetle karşılandı. Ve (Çin'in) kaliteli büyüme ve yeniden dengelenme üzerindeki bu odaklanmayı pekiştirmesi gerekir ki bu bizim Çinli yetkililerle geçtiğimiz birkaç yıldır oldukça yapıcı olarak ele aldığımız bir konu" dedi.

Çin'in ulusal yasama meclisi tarafından Perşembe günü onaylanan hükümetin çalışma raporuna göre Çin, 2021 yılında gayrisafi yurtiçi hasılasını (GSYİH) yüzde 6'nın üzerinde artırmayı ve reform, inovasyon ve yüksek kaliteli kalkınmaya daha fazla çaba harcamayı hedefliyor.

IMF Sözcüsü, "Çin hakkındaki Ocak ayı Dünya Ekonomik Görünümü tahminimizde bu yıl için yüzde 8,1 büyüme tahmininde bulunmuştuk. Ve bu, Çin'deki hızlı toparlanma ve geçen yıl büyüme üzerinde pandemi darbesinin yol açtığı büyük baz etkileri göz önüne alındığında, söz edilen yüzde 6'nın üzerinde büyümeye kolaylıkla ulaşılacağına işaret ediyor" dedi. Çin 2020 yılında salgının neden olduğu ekonomik krizden yüzde 2,3 büyüyerek çıkmayı başararak pozitif büyüme kaydeden tek büyük ekonomi olmuştu.

Rice, Çin'in ulusal yasama meclisi ve en üst düzey siyasi danışma organının yeni sona eren oturumlarında alınan kararlar itibarıyla, Çin'in Rice'ın ifadesiyle "yüksek kaliteli, daha çok tüketim odaklı büyümeyi" güçlendirmek için orta vadeli reformlara bağlılığının devamının yanı sıra iklim değişikliğiyle mücadele ve 2060 yılına kadar karbon nötrlüğe ulaşma hedefini teyit etmesinin de IMF tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi. Rice, "Ve biz bu durumun, Çin'in bu büyüme modelini daha yeşil ve daha tüketim odaklı büyümeye doğru yeniden dengeleme arayışını güçlendirmesine yardımcı olacağını düşünüyoruz" dedi.