Dünya

IMF Başkanı bu yıl kurumlar vergisi için küresel anlaşma konusunda iyimser

Georgieva sanal bir kitap lansmanı için yaptığı konuşmasında, "Şimdi, Kovid-19 ve iklim değişikliği gibi felaket getiren ve çok masraflı iki krizle karşı karşıyayız. Oluşan ac...

Abone Ol

Georgieva sanal bir kitap lansmanı için yaptığı konuşmasında, "Şimdi, Kovid-19 ve iklim değişikliği gibi felaket getiren ve çok masraflı iki krizle karşı karşıyayız. Oluşan acil ihtiyaçlar, yenilenmiş çok taraflılık ruhuyla birlikte, uluslararası vergi sistemini yeniden düşünmek ve düzeltmek için eşsiz bir fırsat sağlıyor" dedi.

Georgieva, IMF'nin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nde (OECD) sürdürülen ve 139 ülke ekonomisinin dahil olduğu Taban Erozyonu ve Kâr Değişimine İlişkin Kapsayıcı Çerçeve'yi, uluslararası vergilendirmede bir reform yöntemi olarak "tam anlamıyla desteklediğini" söyledi. Georgieva, "Bu tür çok taraflı yaklaşım, yüksek karla çalışan çokuluslu firmaların hem yeterli vergi ödemesini hem de bu vergiyi, işlerinin önemli bölümünü yaptıkları, aralarında gelişmekte olan ve düşük gelirli ülkeler de bulunan ülkelerde ödemesini sağlamanın tek yoludur" diye konuştu.

Georgieva, "2021 yılında kurumsal gelir vergisine ilişkin küresel bir anlaşma konusunda özellikle iyimseriz" diyerek, "Ve bu, herkesin kaybedeceği kaotik bir vergi veya ticaret savaşı riskinden kaçınmak için acilen gerekli" açıklamasında bulundu. Georgieva'nın sözleri, geçen ay ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın, G20 ülkelerine, tüm ülkeler için daha eşit bir oyun alanı sağlayacak küresel asgari bir kurumlar vergisi oranını kabul etmeleri için çağrıda bulunmasının ardından geldi.

Yellen, "Bu, hükümetlerin temel kamu yararı için yatırım yapmak ve krizleri karşılamak için yeterli gelir sağlayan istikrarlı vergi sistemlerine sahip olmasını ve tüm vatandaşların hükümetin finansman yükünü adil bir şekilde paylaşmasını sağlamakla ilgilidir" demişti.