Yurt

ILO ve UNICEF çocuk işçiliğinin son 20 yılda ilk kez artış gösterdiği uyarısında bulundu

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğini Önleme Günü'nden önce yayınlanan "Çocuk İşçiliği: 2020 Küresel Tahminler, Eğilimler ve Önümüzdeki Yol" başlıklı raporda çocuk işçiliğini sona...

Abone Ol

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğini Önleme Günü'nden önce yayınlanan "Çocuk İşçiliği: 2020 Küresel Tahminler, Eğilimler ve Önümüzdeki Yol" başlıklı raporda çocuk işçiliğini sona erdirmede kaydedilen ilerlemenin 20 yıldır ilk kez durakladığı ve 2000 ila 2016 yılları arasında çocuk işçiliğindeki yüzde 94'lük düşüşe işaret eden önceki aşağı yönlü eğilimi tersine çevirdiği uyarısı yer aldı.

Raporda, çocuk işçi olarak çalıştırılan 5 ila 11 yaş aralığındaki çocukların sayısında büyük artış yaşandığının ve bu grubun artık toplam küresel rakamın yarısından fazlasına karşılık geldiğinin altı çizildi. Sağlık, güvenlik ya da ahlaklarına zarar verme olasılığı olan tehlikeli işlerde çalıştırılan 5 ila 17 yaş aralığındaki çocuklarının sayısı ise 2016 yılından bu yana 6,5 milyon artarak 79 milyona ulaştı.

"Yeni tahminler bir uyarı alarmı anlamına geliyor. Yeni bir çocuk nesli riske atılırken durup bunu seyredemeyiz" diyen ILO Genel Direktörü Guy Ryder sözlerini şöyle sürdürdü: "Kritik bir dönüm noktasındayız ve birçok şey bu duruma vereceğimiz tepkiye bağlı. Yenilenmiş bir adanmışlık ve enerjiyle, bu kritik noktayı atlatarak yoksulluk ve çocuk işçiliği döngüsünü kırmanın vakti geldi." Raporda ayrıca 2022 sonuna kadar küresel çapta dokuz milyon çocuğun daha pandemi yüzünden çocuk işçiliğine itilme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısı da yapıldı.

Raporda Kovid-19'un neden olduğu ek ekonomik şoklar ve okul kapanmaları nedeniyle halihazırda çalıştırılan çocuk işçilerin daha uzun sürelerde ya da daha kötü şartlarda çalıştırılabileceği uyarısı da yapıldı. Bunun yanında, savunmasız durumdaki ailelerin bu süreçteki iş ve gelir kayıpları nedeniyle çok daha fazla çocuğun çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerine zorlanabileceği dile getirildi.

BM kuruluşları, çocuk işçiliğindeki yukarı yönlü eğilimi tersine çevirmek adına herkes için yeterli sosyal korumanın sağlanması, kaliteli eğitim ile tüm çocukların tekrar okula kazandırılmasına yönelik harcamaların artırılması ve çocuk işçiliğini etkileyen zararlı toplumsal cinsiyet normlarının ve ayrımcılığın sona erdirilmesi çağrısı yaptı.