BEİJİNG, 9 Mart (Xinhua) -- Çinli milletvekilleri ve siyasi danışmanlar, devam eden "iki oturum"da, ortak refaha erişme konusundaki bilgeliklerini bir araya getirdi.

Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletindeki bir dağ köyü olan Xinchuanlı milletvekili Zhang Tianren yaptığı açıklamada, köyün kaynak sıkıntısı yüzünden meyve endüstrisini canlandırma fırsatını neredeyse kaçırdığını belirtti. Bununla birlikte, köylüleri hissedar olmaya ve kar payı elde etmeye davet ederek, Zhejiang'ın ortak refah arayışının olumlu tarafı olan hissedar yönteminin eklenmesiyle, bu fırsat meyvelerini vermiş oldu. Köyün Parti Başkanı ve Tianneng Limited Şirketi Başkanı Zhang, şirket kurarak ve yerel köylüleri yatırım yapmaya davet ederek, köyün yıllık 1,2 milyon yuan (yaklaşık 190.000 ABD doları) kazanç getirmesi beklenen, kavuna benzer yerel bir meyve olan "diaogua" için bir üretim üssü kurduğunu ifade etti.

Zhang, "Hissedar yönteminin eklenmesi, yalnızca köyün kalkınmasına ilişkin fon sıkıntısını çözmekle kalmıyor, aynı zamanda köylülerin birikimlerinden tam olarak yararlanıp onlara yeni bir gelir kaynağı da sağlıyor" dedi.

Yerel endüstrilerin ve makul dağıtımın desteklenmesi yoluyla geliri artırmayı hedefeyen bu çabalar, Çin'in ortak refaha giden yolunun altında yatan mantığı ortaya çıkardı: Önce insanların ortak çabalarıyla "daha büyük ve daha iyi bir pasta yapmak" ve sonra pastayı doğru şekilde bölüp, dağıtmak.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı ve ulusal siyasi danışman Gao Peiyong, gayret, sıkı çalışma ve girişimciliğin önemini vurgulayarak, ortak refahın eşitlikçi veya refah devleti kurmak anlamına gelmediğini belirtti.

Yerel yetkililer, tabanın yeni gelir kanallarını keşfedip destekleyici politikalar izlemesi sayesinde, Zhejiang'daki 26 dağlık köyde yaşayanların kişi başına harcanabilir gelirinin, 2021 yılında eyalet ortalamasından daha hızlı arttığını belirtti.

Uzmanlar yine de, eyaletteki bölgesel büyüme, kentsel-kırsal kalkınma ve kamu hizmetlerine erişim gibi çeşitli alanlardaki eşitsizlikler dikkate alındığında, ortak refahı elde etmek için daha fazla çaba gerektiğine işaret etti.

Çin Siyaset Bilimleri Birliği'ne bağlı Ekonomik Politika Komisyonu'nun Başkan Yardımcısı Xu Hongcai, "Ortak refah yolunda atılacak hayati adım, hükümetin halkın refahındaki zayıf halkaları ele almak için yaptığı harcamaları artırmaktan geçiyor" dedi.

Xu, servetler arasındaki uçurumu azaltmak, sosyal güvenlik ağlarını güçlendirmek ve düşük gelirli gruplara yönelik yardımları artırmak için vergilendirme tedbirlerinden daha fazla yararlanılması yönünde çağrıda bulundu. Bu yılki hükümet çalışma raporuna göre, Çin'de merkezi yönetim tarafından yerel yönetimlere 2022'de yapılan transfer ödemeleri, yüzde 18 artışı, yani yaklaşık 1,5 trilyon yuanı bulacak. Rakam, son yıllardaki en büyük artışa işaret ediyor. Yeni fonların büyük kısmı il ve ilçe düzeyindeki yönetime kanalize edilirken, insanların yaşam ihtiyaçlarının karşılanması, önceliklerden biri olacak.

Gazze'de su sıkıntısı yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor Gazze'de su sıkıntısı yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor

Raporda, Çin'in halkın çıkarına olan okul öncesi eğitime verilen desteği artıracağı ve üniversite ve yüksek okulları, orta ve batı bölgelerle kırsal kısımdan daha fazla öğrenci almaya teşvik edeceği belirtildi.

Rapor, Çin'de halen yaklaşık 200 milyon kişiyi kapsayan yeni istihdam modellerine atıfta bulunurken, esnek istihdamla ilgili sosyal güvenlik politikalarının geliştirilmesine özel önem verildi.

Çinli elektronik devi TCL Grup'un Başkanı ve ulusal milletvekili olan Li Dongsheng, esnek istihdam çalışanları için ulusal sosyal güvenlik sistemi dahilinde bağımsız bir platform kurulması, ayrıca meşru hak ve çıkarlarının korunması için iş sözleşmelerinin standartlaştırılmasını önerdi. Dijital ekonomi çağına giren Çin, ortak refahı desteklemede dijital araçların rolünden faydalanabilir.

Deloitte China CEO Yardımcısı ve siyasi danışman Jiang Ying, ülkenin dijital anlamda bir hükümet kurarak, kamu hizmetlerini iyileştirmekte, kırsal bölgelere yönelik daha elverişli politikalar ve pazar bilgileri sunmakta, ayrıca iş arayanlar ve ekonomik büyüme için daha fazla fırsat yaratmakta olduğunu belirtti.

Editör: İRFAN KARSLI