Dünya

IfW Kiel: Tedarik darboğazları Alman ekonomisine 25 milyar euroya mal olacak

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW Kiel) Salı günü yaptığı açıklamayla Almanya'nın ekonomisinin, büyük ölçüde nakliye sorunlarının neden olduğu tedarik sıkıntıları yüzünden b...

Abone Ol

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW Kiel) Salı günü yaptığı açıklamayla Almanya'nın ekonomisinin, büyük ölçüde nakliye sorunlarının neden olduğu tedarik sıkıntıları yüzünden bu yıl 25 milyar euro (29,7 milyar ABD doları) zarara uğrayacağını duyurdu.

IfW Kiel, üretim malzemeleri ve ara mamulleri yeterli miktarlarda bulunabilir olsaydı, sanayi üretiminin en az yüzde 5 daha fazla olabileceğini, bunun da Almanya'nın gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geldiğini söyledi.

IfW Kiel Uluslararası Ekonomik Analiz Başkanı Klaus- Juergen Gern, "Tedarik darboğazlarının, üçüncü çeyreğe (2021) kadar sanayi üretimini etkilemeye devam etmesi bekleniyor, sonrasında önemli düzeyde iyileşme olası" diye konuştu. Enstitü, Kovid-19 pandemisinin başlangıcından bu yana Alman sanayisinin "siparişlere normal hızıyla karşılık verememe durumlarının giderek arttığını" kaydetti. Nisan ayında sanayi üretimi, normal düzeylerin yaklaşık yüzde 11 altında gerçekleşti.

Almanya'nın önemli otomotiv sektörü ve bu sektörün tedarikçileri, son aylarda yaşanan küresel çip sıkıntısından ciddi düzeyde etkilendi. Tüm Alman otomobil üreticileri, en azından geçici olarak kısa zamanlı çalışma uygulaması getirmek ve fabrikalarının bazılarında üretimi azaltmak zorunda kaldı. Tedarik darboğazları çözülünce Almanya'nın sanayi üretiminde, yakalama etkisi nedeniyle olumlu bir hava esmesi bekleniyor. Enstitü, bir süre üretimin "yeni gelen siparişlerden çok daha hızlı büyümesinin" olası olduğunu söyledi.