Ekonomi

Ifo Enstitüsü: Malzeme sıkıntısı Alman imalatçılar için ciddi bir sorun teşkil ediyor

BERLİN, 30 Kasım (Xinhua) Söz konusu oran bir önceki aya kıyasla 4 yüzde puan arttı. Ifo'nun araştırmalar müdürü Klaus Wohlrabe, "Umulanın aksine baskılar azalmadı" dedi ve...

Abone Ol

BERLİN, 30 Kasım (Xinhua) Söz konusu oran bir önceki aya kıyasla 4 yüzde puan arttı. Ifo'nun araştırmalar müdürü Klaus Wohlrabe, "Umulanın aksine baskılar azalmadı" dedi ve şöyle devam etti: "Umut edilen rahatlamanın yaşanacağına dair bir işaret yok." Enstitü, tedarik sıkıntısı yaşayan Alman şirketlerinin sayısının, oranın yüzde 85'e düştüğü elektrikli ekipman üreticileri haricinde "tüm endüstrilerde arttığını" kaydetti. Malzeme sıkıntısından en çok giyim, makine ve ekipman üreticileri ile ülkenin önemli otomotiv endüstrisi etkilendi.

Bu sektörlerdeki şirketlerin yaklaşık yüzde 90'ı tedarik sorunları yaşadığını bildirdi. Alman binek otomobillerinin ihracatı ve ithalatı yılın üçüncü çeyreğinde keskin biçimde düştü. Almanya Federal İstatistik Ofisi'nden (Destatis) Pazartesi günü yapılan açıklamada, "Bu gelişmenin nedeni muhtemelen otomotiv endüstrisindeki çip eksikliği ve diğer teslimat darboğazlarıdır" denildi. Ifo Enstitüsü, "artan siparişlerle birlikte" tedarikteki devam eden gergin durumun fiyatlar üzerinde olumsuz etkisi olacağını kaydetti. Wohlrabe, "Daha önce hiç bu kadar çok firma fiyat artışı açıklamamıştı" dedi.