BERLİN, 6 Ocak (Xinhua) Ifo, Kasım'da artı 7,9 puan olan sektör göstergesinin Aralık 2021'de eksi 1 puana düştüğünü belirtti. Ifo Endüstriyel Organizasyon ve Yeni Teknolojiler Merkezi Direktörü Oliver Falck, "Daha da kötüye giden duruma, tedarikçiler değil, üreticiler neden oluyor" dedi. Enstitüye göre, Almanya'da üreticiler için durum göstergesi Aralık ayında önemli ölçüde düşerek 36,5 puandan 15,6 puana geriledi. Ifo, "Tüm üreticiler, ara ürünlerde tedarik sıkıntısından etkilenmeye devam ediyor" tespitinde bulundu.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Enstitüye göre, Aralık ayında hem ihracat hem de ticari faaliyet beklenti endeksi düşerken, uluslararası ticari faaliyetlerde de durgunluk devam ediyor gibi görünüyor. Enstitü, üreticilerin durumu "mevcut ticari faaliyetleri yetersiz kalan tedarikçiler üzerinde doğrudan etkili" dedi. Ifo, durum göstergeleri eksi 13,6 puana çıksa da, "negatif bölgenin derinliklerinde kalmaya devam ediyor" açıklamasında bulundu. Enstitü, tedarikçilerin Almanya'daki ticari faaliyet beklentilerinin de "neredeyse iki yıldır önceye kıyasla daha karamsar" olduğunu belirtti. İlgili beklenti endeksi hafif bir düşüş kaydederek eksi 28,6 puana geriledi.

Editör: İRFAN KARSLI