Geçen hafta, bir kaplan yaşam alanı daha Hindistan'daki 50'den fazla kaplan koruma alanını barındıran listeye eklendi. Listeye son giren ve ülkenin orta kısımlarındaki Chhattisgarh eyaletinin kuzey bölgesinde bulunan Guru Ghasidas Milli Parkı, Tamor Pingla Yaban Hayatı Koruma Bölgesi ile birlikte kaplan koruma alanı ilan edildi.

En yeni kaplan yaşam alanı, Chhattisgarh eyaletinde bulunan bu türdeki dördüncü yer. Eyalette Udanti Sitanadi, Achanakmar ve Indravati kaplan koruma alanları da bulunuyor. Geçmişte 100 binden fazla vahşi hayvan türüne koruma ve bakım sağlayan Hindistan, birçok yaban hayatı koruma bölgesi ve milli park kurdu.

Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

Ülkedeki biyolojik çeşitliliği korumak için son yıllarda gösterilen büyük çaba, bir zamanlar soyları tükenmenin eşiğinde olan tehlike altındaki birçok türün sayısının artması açısından verimli sonuçlar verdi. Örneğin, Hindistan'daki kaplanların sayısının azalmasına dair endişelerin gündeme gelmesinin ardından 2010 yılında "Kaplanları Kurtarın" kampanyası başlatıldı. Kampanyanın amacı, bu vahşi hayvanı kurtarmak konusunda farkındalık yaratmaktı.

Son yıllarda, özellikle tehlike altında ya da tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türlere yönelik vahşi yaşamın korunmasını sürdürmek için Hindistan'da benzer kampanyalar gerçekleştirildi. Hindistan'da bulunan nadir hayvanlardan olan tek boynuzlu gergedanı korumak amacıyla, kısa süre önce Dünya Gergedan Günü'nde ülkenin doğusundaki Assam eyaletinde 2 bin 500 gergedan boynuzu yakılarak yok edildi. Resmi verilere göre, Mart 2020 itibarıyla Hindistan'daki 688 hayvan ve 428 bitki türü Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) kritik derecede tehlike altında ve hassas kategorilerinde yer alıyor. Bu sayı, 2014'te 646 ve 2009'da da 413'tü.

Editör: İRFAN KARSLI