Hindistan'da yük kamyonu traktör römorkuna çarptı: 10 ölü Hindistan'da yük kamyonu traktör römorkuna çarptı: 10 ölü

NAİROBİ, 17 Nisan (Xinhua) -- Çin'in telekomünikasyon devi Huawei'den bir yetkili, Cuma günü yaptığı açıklamada, Çinli şirketin geniş bant altyapısının genişletilmesi aracılığıyla ülkedeki internet erişimini artırmak için Kenya hükümetiyle ortaklık yapacağını söyledi. Telekomünikasyon şirketi, Kenya'nın ulusal internet bağlantısını geliştirmek için ülke genelinde 43.000 kilometre fiber kablo döşeyeceğini kaydetti. Huawei Kenya'nın girişim faaliyetlerinden sorumlu müdürü Steve Kamuya, geniş bant erişimini sağlamak için Kenya'nın Bilgi ve İletişim Teknolojisi (ICT) Kurumu'yla kurulan ortaklık aracılığıyla küçük yerel ağları birbirine bağlayan 25.000 kilometrelik bir fiber hat döşeyerek işe başlayacaklarını ifade etti. Kamuya, aynı zamanda Kenya'daki dijital bölünmüşlüğü giderme çabalarının bir parçası olarak, bunlara ek 18.000 kilometre fiber kablonun da yerel ağlara erişim için döşeneceğini belirtti.

Kamuya, Cuma günü Kenya'nın kıyı kenti Kwale'da düzenlenen Connected Kenya Konferansı'nın 2022 versiyonunda yaptığı konuşmada, "ICT'nin altyapı inşasını hızlandırmak, küresel erişimi sağlamak adına da hepimiz için önemli" dedi ve Huawei'nin Kenya'da yaygın internet erişimini sağlamak ile uygun fiyatlı dijital hizmetlere erişimi artırmak için Ulusal Geniş Bant Strateji'sinin uygulanmasına destek vereceğini de kaydetti. Yayımlanan açıklamada Kamuya, ek geniş bant altyapısına yatırım yapmanın ülkenin dijital ekonomisi için bir nimet olacağının altını çizerek, bilgisayarlar, telefonlar ve tabletler gibi cihazlara erişmenin bilgi tabanlı ekonomiye geçişi hızlandırırken kilit önemde olacağını söyledi. Yetkili, akıllı ulaştırma tesisleri, akıllı aydınlatma ve akıllı şehirlerin oluşturulmasının, ancak ülkedeki geniş bant altyapısının genişletilmesine yatırım yapılmasıyla gerçekleştirebileceğini de ekledi.

huawei1

Kenya'nın başkenti Nairobi'deki lansmanda, Huawei cep telefonlarının yeni Y-serisi ile selfie çeken misafirler, 6 Eylül 2017. (Fotoğraf: Charles Onyango/Xinhua)

Huawei Kenya Programlar Yönetimi Ofisi Müdür Yardımcısı Maureen Mwaniki de destekleyici altyapılar ile teknik olmayan becerilere yatırım yapmanın, ülkedeki dijital bölünmüşlüğü gidermenin anahtarı olduğunu söyledi. Mwaniki'nin verdiği bilgiye göre Huawei, yerel gençler arasında dijital okuryazarlığı artırmak ve bilgi tabanlı bir ekonominin gelişmesini destekleme çabalarında aktif olmalarını sağlamak için Kenya'da eğitim programları başlattı. Nairobi Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden girişimcilik hocası Bitange Ndemo da dijital altyapıya yatırım yapmanın ülkedeki kapsayıcı büyümeyi hızlandırmanın anahtarı olduğunu söyledi.

Editör: Şeymanur Erbay