Dünya

Hong Kong'da perakende satışlarında art arda iki ay artış

Hong Kong'da salgının yerel düzeyde azalmasıyla birlikte perakende satışlar Haziran'da da yükselerek art arda iki ay artış gösterdi. Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi (HKSAR...

Abone Ol

Hong Kong'da salgının yerel düzeyde azalmasıyla birlikte perakende satışlar Haziran'da da yükselerek art arda iki ay artış gösterdi. Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi (HKSAR) hükümetine bağlı Sayım ve İstatistik Dairesi'nin Pazartesi günü yayınladığı raporda, Haziran ayı perakende satışlarının geçici tahmini 28,1 milyar Hong Kong dolarıydı (yaklaşık 3,6 milyar ABD doları). Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 artışa, Mayıs ayındaki yüzde 10,4 oranındaki büyümeye göreyse biraz daha yavaş bir seyre işaret ediyor. Bir hükümet sözcüsü, yerel düzeyde salgının istikrarlı seyri ve iyileşen piyasa koşulları nedeniyle yerel tüketim taleplerinin daha da canlandığını söyledi. Haziran ayında mücevher, kol saati ve değerli hediyelik eşya satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,8, giyim eşyası satışları ise yüzde 18,8 oranında yükseldi.

Çin'in güneyindeki Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde bulunan Causeway Körfezi'ndeki Russel Caddesi'nde dolaşan insanlar, 29 Temmuz 2020. (Fotoğraf: Wu Xiaochu/Xinhua)

Verilerin iyileşmesine rağmen, bölgeye gelen turist sayısının yetersiz olması nedeniyle perakende satışlar, salgın öncesi seviyenin çok altında kaldı. Hükümet, 5.000 Hong Kong doları değerinde bir elektronik tüketim kuponunun uygun görülen tüm Hong Kong sakinlerine dağıtılacağı bir 'Tüketim Kuponu Programı' başlattı. Hükümet sözcüsüne göre, plan yerel tüketicinin alışveriş eğilimini canlandırmaya yardımcı olacak ve perakende sektörüne destek sağlayacak. Sözcü, salgını kontrol altında tutabilmek için toplumun daha yaygın aşılama için çaba göstermesi gerektiğini, bunun perakende ticaretin daha görünür bir şekilde canlanmasını sağlayacağını ve daha geniş tabanlı bir ekonomik toparlanma için elverişli koşullar yaratacağını belirtti.