Batı Şeria'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti Batı Şeria'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti

Çarşamba günü yayınlanan rapora göre IMF, zorlu stres testlerinin Hong Kong'un finansal sisteminin aşırı stres senaryolarında dirençli kaldığını gösterdiğine dikkat çekti. Raporda, Hong Kong'un makroekonomik ve ihtiyatlı politikalarının halihazırdaki ekonomik yavaşlama ve gelecekte yaşanabilecek şoklarla başa çıkabilmek için önemli bir tampon görevini gördüğü ve uyguladığı Sabit Döviz Kuru Rejiminin mali istikrarı desteklemeye devam ettiği belirtildi.

Rapora göre, Hong Kong'da finans sektörünün gelişimini destekleyecek güçlü düzenleyici ve denetleyici yapılar bulunuyor. Sistemli risk izleme ve gözetim için kurumsal çerçeve de iyi bir şekilde kurulmuş durumda. IMF, dünyanın en büyük finans sektörlerinden birine sahip olan Hong Kong'un önde gelen bir uluslararası finans merkezi olduğunu kabul etti.

Raporda; Hong Kong'daki varlıkların gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yaklaşık 9,5 katı olduğuna, burada yönetilen servetin 2019'daki GSYİH'sinin 10 katını bulduğuna, dünyanın en büyük borsalarından birine, dünyanın en büyük hayat sigortası sektörüne sahip olduğuna ve Asya'nın en büyük döviz swap piyasasının burada bulunduğuna dikkat çekildi.

HKSAR hükümetinin Maliye Bakanı Paul Chan, hükümetinin IMF raporunu memnuniyetle karşıladığını söyledi. Chan, "Finansal sistemimizin olumlu biçimde değerlendirilmesi, hükümetimizin mali istikrarı uzun vadeli koruma çabalarının açık biçimde doğrulanmasıdır" dedi. Chan, Hong Kong'un temel güçlü yanlarını pekiştirmek, benzersiz avantajlarından tam anlamıyla yararlanmak ve Hong Kong'un uzun vadeli rekabet gücü ile refahını sağlamak için yeni büyüme alanlarını belirleme çabalarını sürdürme sözü verdi.

IMF heyeti Hong Kong'u Eylül 2019'da ziyaret etmişti. Ayrıca IMF yürüttüğü sanal çalışmada Şubat ve Mart 2021'de Hong Kong'un hükümet yetkilileri, finansal düzenleme kuruluşları ve piyasa oyuncularıyla görüşmüştü. Rapor, bu yıl 21 Mayıs'ta IMF İcra Kurulu tarafından değerlendirilmiş ve kabul edilmişti.

Editör: İRFAN KARSLI