Dünya

Hollanda'da sokağa çıkma yasağına karşı eylemler üç gecedir devam ediyor

Rotterdam-Zuid'de mağazalar yağmalandı ve polis memurları saldırıya uğradı. NL Times haber portalının bildirdiğine göre belediye başkanları ve milletvekillerinin tepkisi sert...

Abone Ol

Rotterdam-Zuid'de mağazalar yağmalandı ve polis memurları saldırıya uğradı. NL Times haber portalının bildirdiğine göre belediye başkanları ve milletvekillerinin tepkisi sert oldu. Yaklaşık 50 protestocu gözaltına alınırken bir polis memuru yaralandı.

NL Times'da yer alan çevrimiçi habere göre Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, "Utanmaz hırsızlar, diyecek başka bir şey bulamıyorum... Etki alanı geniş bir önlem olan göz yaşartıcı gaz kullanımıyla tehdit etmekten nefret ediyorum. Bu çok üzücü, çünkü belediye başkanı olarak tüm kariyerim boyunca bunu hiç yapmak zorunda kalmamıştım" ifadelerini kullandı.

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki boş bir alışveriş caddesi, 23 Aralık 2020. (Fotoğraf: Sylvia Lederer/Xinhua)

Hollanda'nın kuzeyindeki Den Bosch kentinde de siyah giyen onlarca isyancı mağazaları yağmaladı ve bir arabayı ateşe verdi. Kent merkezindeki isyanlara daha fazla kişinin katılmasını engellemek amacıyla Den Bosch'a giden yollar Pazartesi gecesi belediye başkanı tarafından kapatıldı. Haarlem, Lahey, Geleen, Helmond, Zwolle, Almelo, Breda, Veenendaal ve Tilburg gibi diğer kent ve kasabalarda da eylemler yaşandı.

NL Times, Haarlem Belediye Başkanı Jos Wienen'in isyan ve vandalizmi "kabul edilemez" olarak nitelendirdiğini bildirdi. Wienen, "Koronavirüs önlemleri herkes için zor; hepimiz hareket serbestliğini özlüyoruz. Ama bu kimseye sokağa çıkma yasağı sırasında kentte gruplar halinde gezinme, yangın çıkarma, havai fişek patlatma ve vandallık yapma hakkı vermez" diye konuştu.

23 Ocak 2021'de çekilen bu fotoğrafta Hollanda'nın Haarlem kentindeki boş bir cadde görülüyor. (Fotoğraf: Sylvia Lederer/Xinhua)

Hollanda Polis Sendikası, göstericilerle polis arasında 40 yılın en şiddetli çatışmalarının yaşandığını söyledi. Polis Sendikası, bu durumun günlerce yatışmayacağından korkuyor. Hollanda Polis Sendikası Yöneticisi Koen Simmers, Pazartesi günü Hollanda kanalı Nieuwsuur'a verdiği demeçte, "Polis, buna karşı çok iyi hazırlanmış durumda ama bunun gerekli olmamasını umuyorum" dedi.

Hollanda hükümeti Kovid-19'un yayılmasını önlemek amacıyla Cumartesi gecesinden itibaren akşam saat 21:00 ile sabah saat 04:30 arasında sokağa çıkma yasağı getirdi. Hollanda'daki vaka sayılarının düşüşe geçmesine karşın ilk kez İngiltere'de tespit edilen koronavirüs mutasyonunun yayılmasını engelleme amacıyla getirilen sokağa çıkma yasağı, halihazırda devam eden kısıtlamaların üzerine geldi.