Ekonomi

HKEX CEO'su: Çin'in ana kara sermaye piyasalarının değeri 10 yılda 100 trilyon doları aşabilir

HONG KONG, 20 Ocak (Xinhua) Aguzin, 2022'deki ilk blog yazısında, "Bu, 10 yıl içinde ABD finans piyasaları büyüklüğünde bir sermaye piyasası yaratmaya benziyor" dedi. Çin eko...

Abone Ol

HONG KONG, 20 Ocak (Xinhua) Aguzin, 2022'deki ilk blog yazısında, "Bu, 10 yıl içinde ABD finans piyasaları büyüklüğünde bir sermaye piyasası yaratmaya benziyor" dedi. Çin ekonomisinde devam eden büyüme ve finans sektöründeki önemli değişiklikler, Aguzin'in "büyük finans patlaması" olarak adlandırdığı ve küresel finansta nesilde bir kez görülen yapısal bir değişime yol açacak. Aguzin "Çin'in ana kara sermaye piyasalarının kapsam ve derinlik bakımından genişlemeye devam ettiğini göreceğimizden oldukça eminim" dedi. Aguzin; Çin'in sermaye piyasalarının, ana kara tahvilleri ile borsaların birleşik değerinin son iki yılda yani 2018 ve 2020 arasında 18,6 trilyon dolardan 30,7 trilyon dolara yükselmesiyle büyüme patlaması yaşadığını belirtti.

Çin'in başkenti Beijing'deki Beijing Menkul Kıymetler Borsası'nın açılış töreninden bir kare, 15 Kasım 2021. (Fotoğraf: Li Xin/Xinhua)

Aguzin'e göre, sermaye piyasalarını açmaya ve yuanın uluslararasılaşmasını sağlamaya yönelik daha fazla reform, Hong Kong üzerinden Çin ana karasına giriş ve çıkışları hızlandıracak. Nicolas Aguzin "Son yıllarda Çin'in mali piyasalarında uygulanan bir dizi reform, küresel piyasaların yörüngesinin istikrarlı biçimde Doğu'ya ve özellikle de Çin'e doğru kaymaya başladığı bir süreci başlattı" tespitinde bulundu. Aguzin, Hong Kong'un "finansın büyük patlaması" için benzersiz bir konumda olduğuna dikkat çekerek, Hong Kong'un rolünün hiç olmadığı kadar hayati olduğuna inandığını belirtti. HKEX CEO'suna göre; derin yetenek havuzları, sağlam altyapısı, uluslararası kurallarla uyumlu düzenlemeleri ve uygulamaları, serbest sermaye akışı, şeffaf, açık ve küreselleşmiş pazarları sayesinde kritik önemde bir küresel merkez olan Hong Kong, yıllardır Doğu ve Batı arasında bir kanal görevi gördü. Aguzin "Hong Kong dinamik ve esnek yapısını korumalı. Pazarlarını her zamankinden daha rekabetçi ve çekici hale getirmeye çalışmalı" ifadelerini kullandı.