ZAGREB, 25 Kasım (Xinhua)

Savaş uçaklarının satın alımına dün gerçekleşen hükümet oturumunda onay verildi. Buna göre, 10'u tek kişilik, ikisi çift kişilik 12 Rafale savaş uçağı için toplam 999 milyon euroluk bedel, 2022'den 2026'ya kadar beş taksitle ödenecek. Anlaşma, Macron'un Çarşamba akşamı başlayan Hırvatistan ziyareti vesilesiyle gündeme geldi. Macron, Hırvatistan'ın 1991'deki bağımsızlığından bu yana ülkeyi ziyaret eden ilk Fransız Cumhurbaşkanı oldu.

Macron'un ziyareti kapsamında, Hırvatistan Savunma Bakanı Mario Banozic ve Fransız mevkidaşı Florence Parly, Hırvatistan'ın bağımsızlığından bu yana yapılan en büyük silah alımını sağlayacağı düşünülen anlaşmayı bugün imzalayacak.

Banozic Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 12 Fransız Rafale savaş uçağının NATO standartlarıyla tamamen uyumlu olduğunu ve "Hırvatistan'a 30 yıl ya da daha fazla bir süre için yeterli" olacaklarını söyledi. Banozic, 12 savaş uçağının yanı sıra tam kapsamlı eğitim ve taktik doğrulama amaçlı modern bir uçuş simülatörünün, yer ve test ekipmanları ile yedek parçaların ve üreticinin kapsamlı desteğinin de silah anlaşması paketine dahil olduğunu belirtti.

Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak

Bunun dışında iki ülke arasında bu sabah, ikili işbirliğini ve ilişkileri daha da güçlendirmek için stratejik ortaklık anlaşması da imzalanması bekleniyor.

Editör: İRFAN KARSLI