BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor

Aşı, Biyoteknoloji Dairesi ve Kovid-19'dan koruma misyonu kapsamındaki Biyoteknoloji Endüstrisi Araştırma Yardım Konseyi'nin ortaklığında Gennova Biyoeczacılık tarafından geliştiriliyor. Hindistan Federal Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ülkenin ilk mRNA temelli Kovid-19 aşısı üzerine çalışan ve merkezi Pune'da bulunan Gennova Biyoeczacılık Limited, Faz 1 çalışmaların ara klinik verilerini Merkezi İlaç Standart Kontrol Örgütü'ne (CDSCO) sundu" dendi. Faz 1 ara klinik verilerini değerlendiren Aşı Konusunda Uzman Komite, HGCO19'un çalışmaya katılanlarda güvenli, tolere edilebilir ve bağışıklık sağlayıcı etki gösterdiği sonucuna ulaştı.

Biyoteknoloji Dairesi'nin açıklamasında, "Gennova, 'Olası, Çok merkezli, Randomize, Aktif kontrollü, Çift kör' başlıklı Faz II ve Faz III çalışma önerisini sundu. Faz 2 çalışmasını, HGCO19'un DCGI ve CDSCO ofisleri tarafından belirlenmiş sağlıklı kişilerdeki güvenilirliğini, tolere edilebilirliğini ve bağışıklık sağlayıcı etkisini değerlendirecek bir Faz 3 çalışması takip ediyor" ifadelerine yer verildi.

Yetkililer, çalışmanın Faz 2 aşamasının Hindistan'daki yaklaşık 10-15 bölgede, Faz 3 aşamasının ise 22-27 bölgede gerçekleştirileceğini söyledi. Biyoteknoloji Dairesi de Gennova'nın bu çalışma için DBT-ICMR klinik deney ağını kullanmayı planladığını belirtti. Biyoteknoloji Dairesi Sekreteri Renu Swarup, "Ülkenin ilk mRNA temelli aşısının güvenli olduğunun ortaya çıkması ve DCGI'nın Faz 2 ve 3 çalışmalarına onay vermesi gurur verici bir durum" ifadelerini kullandı.

Swarup, "Bunun hem Hindistan hem de dünya için önemli bir aşı olacağına eminiz. Bu, yerli aşı geliştirme misyonumuzda ve Hindistan'ın yeni aşıların geliştirilmesi konusunda küresel haritadaki yerinde önemli bir dönüm noktası" diye ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI