Yurt

Hindistan'daki buzul kopmasında ölü sayısı 32'ye yükseldi

Pazar sabahı bir buzulun kopmasıyla sarsılan Hindistan'ın kuzeyindeki dağlık Uttarakhand eyaletinde yardım ve kurtarma çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor.

Abone Ol

Pazar sabahı bir buzulun kopmasıyla sarsılan Hindistan'ın kuzeyindeki dağlık Uttarakhand eyaletinde yardım ve kurtarma çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor.

Ancak, yardım görevlilerinin önündeki en büyük zorluk, çamur ve moloz yığını altından çıkarılan cesetlerin kimliklerinin tespit edilmesi. Üst düzey bir eyalet polisi yetkilisi Xinhua'ya yaptığı açıklamada, şimdiye kadar buzul kopmasından etkilenen bölgeden çıkarılan cesetlerin sayısının 32'ye yükseldiğini, ancak bunlardan sadece yedisinin kimliğinin tespit edilebildiğini söyledi.

174 kişi ise hala kayıp. Kaybolanların çoğu, farklı eyaletlerden gelen işçiler; bunlar arasında Uttarakhand, Uttar Pradeş, Batı Bengal, Bihar, Jharkhand bulunuyor. Kaybolan işçilerden birkaçı ise Nepal'den gelmiş.

Hindistan'ın kuzeyindeki dağlık Uttarakhand eyaletinde bulunan Chamoli bölgesinde bir buzulun kopmasından sonra Dhauliganga hidroelektrik santrali projesi yakınındaki kurtarma görevlileri, 9 Şubat 2021.(Fotoğraf: Str/Xinhua)

Doğal afet bölgeyi bir anda vurduğunda işçiler iki hidroelektrik santrali projesinde çalışmaktaydı.

Cesetlerin kimlikleri ancak bölgeye ulaşan aileleri ve yakınları tarafından tespit edilebiliyor; bölge tepelerdeki zorlu ve uzak bir arazide bulunuyor.
Yerel afet yönetim merkezindeki yetkililerden biri, "Çıkarılan cesetler gerçekten kötü durumda" diye konuştu. Yetkililer, cesetlere, buzulun koptuğu eyaletin üst kısımları ve Srinagar bölgesine kadar uzanan aşağı kısımları arasında ulaşıldığını da ekledi.

Kaybolanların bir kısmının 1.800 metreden uzun olan tünellerden birinde mahsur kaldığına inanılıyor. Afetin üzerinden 58 saat geçmesine rağmen, kayıpları kurtarmak için halen çaba sarf ediliyor.

Hindistan'ın kuzeyindeki dağlık Uttarakhand eyaletinde bulunan Chamoli bölgesinde bir buzulun kopmasından sonra işçiler Dhauliganga hidroelektrik santrali projesi yakınındaki hasarlı bir köprüyü yeniden inşa ediyor, 9 Şubat 2021. (Fotoğraf: Str/Xinhua)

Bu arada, gün içinde Hindistan İçişleri Bakanı Amit Şah mecliste yaptığı konuşmada, buzul kopmasının yaklaşık 14 kilometrekarelik bir alanı etkilediğini söyledi.

Şah, "Kaybolanları kurtarmak için büyük ölçekli bir operasyon yapılıyor." dedi ve 7 Şubat uydu verilerine dayalı gözleme göre 5.600 metre yüksekliğindeki buzulun sonundaki Rishi Ganga nehri havzasında meydana gelen toprak kaymasının yaklaşık 14 kilometrekarelik alanı etkileyen bir çığ düşmesine sebep olduğunu sözlerine ekledi. Milletvekilleri ayrıca kurbanların anısına iki dakikalık saygı duruşunda bulundu.