USA Today gazetesi ile Suffolk Üniversitesi'nin bin kayıtlı seçmen üzerinde 16-20 Aralık tarihlerinde gerçekleştirdikleri anket, katılımcıların yüzde 15'inin soruya küfürle cevap verdiğini ve neredeyse hepsinin gerginliği ya da acıyı yansıtan kelimeler tercih ettiğini de ortaya koydu.

Katılımcıların sadece yüzde 7'si "iyi/harika/güzel" ya da "aydınlatıcı/bilinçlendirici" gibi olumlu kelimeler seçerken, diğer yüzde 5 de "benzeri görülmemiş" ve "farklı" gibi nötr kelimeler kullandı.

ABD, 2020 yılında hem tarihin en çok anlaşmazlık çıkaran hem de son 120 yılın en katılımcı seçimlerine ev sahipliği yaptı, aynı zamanda George Floyd'un vahşice öldürülesinin ardından ülke genelinde ırksal adalet hesabı soruldu ve Kovid-19 vakaları ile virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artmaya devam ediyor.

USA Today haberinde, ülkenin dört belirgin soru konusunda bir dönüm noktasında olduğu kaydedildi: Demokrasi zarar gördü mü, ırk ayrımı bir dönüm noktasına geldi mi, pandemi yenilgiye uğratılabilecek mi ve seçmenlerin siyasal katılımı devam edecek mi?

Gazete, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın 2012'deki yeniden seçim kampanyasını yöneten Jim Messina'nın, "50 yıl sonra dönüp bakacağız ve bu yılın temel değişimlerin yılı olduğunu söyleyeceğiz" dediğini aktardı.

Haberde, "bu değişimlerin ekonominin hatlarını, sosyal medyanın gücünü, siyasi parti tabanlarının kuvvetini ve Amerikalıların hükümetin rolüne dair görüşünü etkilediği" belirtildi. Haberde, pandemiyle ilgili olarak da aşıların dağıtımına başlanmış olsa da; vaka, ölüm ve hastaneye yatırılanların sayısı açısından Aralık ayında yeni rekorları yaşayan ABD'nin "içinde bulunduğu tünelin her zamankinden daha karanlık olduğu" ifade edildi.

Gazete, ABD'nin, milyonlarca Amerikalının pandemi sırasında işini kaybetmesi ve ekonomik eşitsizliğin artması gibi diğer zorlukları da beraberinde getiren yansımaları olan, çok geniş ve ölümcül bir halk sağlığı krizinin ortasında olduğunu kaydetti.

Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Editör: İRFAN KARSLI