Şirket, kararın kentin ve ülkenin karbon ayak izi üzerinde önemli bir etkisi olacağını söyledi. İlk planda, Hanasaari adasında bulunan elektrik santralinin, 2024'ün sonuna kadar kapatılması öngörülüyordu. Gözden geçirilen planda ise santral, başka bir bölgedeki yeni biyoyakıt bazlı ısı santralinin açılmasına kadar 2022-2023 ısıtma sezonunda yedek işletmeye alınacak.
Hanasaari'deki santral daha sonra kalıcı olarak kapatılacak. Helen şirketinin CEO'su Juha-Pekka Weckstrom, basın açıklamasında, şirketin son yıllarda yenilebilir ve emisyonsuz ısı ve elektrik üretimi konusunda çok çalıştığını ve önemli yatırımlar yaptığını dile getirdi. Bu adımlar sayesinde Hanasaari'deki santralin planlanandan daha önce kapatılması mümkün oldu.
Hanasaari'deki kömür depolama sahası da kapatılıp bölge sakinlerinin kullanımı için kademeli olarak rehabilite edilecek. Helsinki Belediye Başkanı Jan Vapaavuori, "Hanasaari elektrik santrali, Finlandiya'da sanayi emisyonlarının üçüncü en büyük kaynağı ve ülkemizdeki toplam emisyonların yüzde 2'sine karşılık geliyor. Santralin kapatılması, kentin toplam emisyonunu yaklaşık yüzde 20 oranında azaltacak" diye konuştu.
Vapaavuori, Suvilahti ve Teurastamo'daki halen geliştirilme çalışmaları süren eski sanayi bölgelerinin yanındaki Hanasaari adasının bir gün doğudaki yeni kent merkezinin parçası haline gelebileceğini söyledi. Helsinki kenti ve kente ait enerji şirketi, 2035 yılına kadar kademeli olarak karbon nötr olmayı hedefliyor. Weckstrom, Helen şirketi tarafından karbon nötr yatırımlar için toplam 1 milyar euro (1,19 milyar ABD doları) tutarında kaynak ayrıldığını ve yatırıma ilişkin kararların üçte birinin halihazırda alınmış olduğunu kaydetti.